søndag den 21. december 2014

Glædelig jul

Så er juleferien endelig kommet (næsten). Jeg er beskikket censor igen i år og mangler stadig at kigge på nogle skriftlige opgaver, men forhåbentlig bliver jeg færdig inden jul.

Jeg vil ønske jer alle en glædelig jul og et godt nytår. Jeg har droppet julekortene i år og lavet et elektronisk et af slagsen. Jeg har brugt tjenesten Elf Yourself, som jeg selv synes er utrolig morsom. Man uploader billeder af personer, hvorefter personerne bliver til dansende nisser. Her er at snapshot af mine dansende familie:








søndag den 14. december 2014

Classflow

I torsdags var jeg med til et glimrende webinar om Classflow. Jeg havde ikke hørt om tjenesten før, men blev faktisk ganske interesseret. Helt overordnet kan man med tjenesten planlægge lektioner. Man kan lave elektroniske tavler a la power point, men fidusen er, at læreren kan dele de elektroniske tavler med kursisterne. Jeg kan se det smarte i, at alle kursister sidder og kigger på tavlen, mens læreren kan gå rundt mellem dem. Desuden kan man lave små quizzer undervejs, som alle kursister skal svare på via Classflow. Her minder det lidt om Socrative, som jeg selv bruger meget. Det fungerer rigtig godt i undervisningen, at alle kursister bliver tvunget til at besvare de stillede spørgsmål og være aktive. Ulempen ved Clasflow er dog, ligesom ved Socrative, at kursisterne ikke kan gemme deres svar, således de senere kan finde deres besvarelser frem.




Som nævnt finder jeg Classflow interessant i forhold til at få aktiveret kursisterne. Dog har jeg den overvejelse, at jeg hele tiden skal begrænse de platforme, jeg bruger. Jeg har jo bloggen, som fungerer upåklageligt, og jeg kan jo ikke bare hoppe på en ny platform, hver gang jeg oplever en, der er ny og spændende.

Hvis I har lyst til at se webinaret, kan I se det her, når det bliver lagt på hjemmesiden.



onsdag den 10. december 2014

Undervisningsvideoer

Jeg har i et tidligere indlæg fortalt om, hvordan vi øjeblikket er ved at lave et videoprojekt med vores FED-hold. Vores tanke er, at kursisterne skal være rigtig gode til at lave egne undervisningsvideoer for at træne det mundtlige - det gælde både dansk, matematik, engelsk og naturvidenskab. Vi startede ud med at forsøge os med appen Explain Everything, men har i denne uge forsøgt os med appen Educreations. Kursisterne har i matematik fået lavet nogle ganske fine videoforklaringer:  







Min kollega Nicolai vil vist lægge flere videoer op på matematikbloggen her

mandag den 8. december 2014

Padlet med H.C. Andersen

Det er et stykke tid siden, at jeg har brugt tjenesten Padlet. I onsdags fik jeg en spontan idé og fik gang i tjenesten igen. Vi har om eventyr for tiden, og kursisterne skulle indsamle lidt viden om H.C. Andersen. Opgaven lød mere specifikt på, at de i grupper skulle researche på nettet og nedskrive de 10 vigtigste fakta om H. C. Andersen. Her kan I se et snapshot af den fælles væg i Padlet:



Link til væg

Det er jo altid en diskussion, om grupperne får noget ud af, at de løbende kan se, hvad de andre svarer. Det er jo nemt bare at skrive de andres svar af. På den anden side tror jeg på, at kursisterne lærer noget af at se, hvordan de andre løser en opgave. 

onsdag den 3. december 2014

Ideer til juleaktiviteter

Nu er vi jo nogle dage inde i december, og jeg er begyndt at overveje, hvordan vi kan hygge med forskellige juleaktiviteter. Jeg har tidligere skrevet indlæg om emnet, men jeg har også en række nye ideer:

- Gæt en julesang med Wordle. I kan se mit tidligere indlæg her
- Spil Jeopardy med julespørgsmål. I kan se mit tidligere indlæg om Jeopardy her
- Eva Pors har tidligere skrevet om et julerepetitionsbingo. Jeg afprøvede det sidste år med ganske fin succes. I kan se hendes indlæg her 
- Jeg har sammen med en kollega lavet en julekalender til vores kolleger. Alle deltagere har afleveret et baby- eller børnebillede af dem selv, og hver dag offentliggøres et nyt billede på bloggen her. Det gælder selvfølgelig om at gætte, hvem billedet forestiller, og den kollega, som har gættet flest rigtige, har selvfølgelig vundet konkurrencen.
- Arbejd med SMS-novellen som genre og brug SMS fra julemanden af Kenneth Bøgh.
- Lav et jule-o-løb. Brug enten QR-koder eller appen Woop App.
- Lav H.C. Andersens eventyr Den lille pige med svovlstikkerne om til en tegneserie. Brug tjenesten Toondoo

søndag den 30. november 2014

Variationsmuligheder til opsamling

Jeg udmærket klar over, at mine kursister har svært ved at følge med i en længere tavlegennemgang. Det er vist et gennemgående vilkår for lærere nu om dage, og derfor står jeg normalvis heller ikke så længe ved tavlen og gennemgår et fagligt emne. Dog har jeg det sådan, at vi er nødt til at samtale om de tekster, vi analyserer og fortolker. Der skal ligesom være en fælles forståelse af tekstens dybere mening, og kursisterne skal kunne gennemskue, om de selv er på rette vej med deres analyse og fortolkning. 

Jeg er dog altid i syv sind over, hvordan vi skal samle op på kursisternes analyse og fortolkning. Det bliver nemt således, at vi "bare" snakker om det på klassen, hvor det i realiteten kun er 2-3 kursister, som er aktive. Jeg forsøger variere metoderne, og jeg har her listet mine variationsmuligheder op:
  • Almindelig klassesamtale, hvor jeg har teksten fremme på smart board og kan fremhæve væsentlige steder.
  • Gruppeopsamling, hvor kursisterne i grupper sammenligner deres analyse og fortolkning. Her skal de, hvis de er uenige, skrive en seddel til mig, således vi kan diskutere uenigheden fælles.
  • Fordeling af fokuspunkter, hvor jeg deler nogle fokuspunkter ud til nogle grupper. Hver grupper fremlægger deres fokuspunkt for resten af klassen, og de skal eventuelt skrive deres svar på en væg i Padlet eller i et fælles Google dokument.
  • Aflevering af deres analyse og fortolkning, så jeg kan rette den. Nogle gange laver jeg spørgsmålene i Google Formular som her 
  • Kursisterne kan indtale deres analyse og fortolkning på en lydfil evt. med Vocaroo. Advarsel: Det tager frygtelig langt tid at lytte dem igennem :-)
  • Almindelig klassesamtale, hvor jeg trækker lod om, hvem der skal svare.
  • CL-inspireret øvelse: Jeg sætter kursisterne sammen to og to og helst sammen med én, de ikke normalvis arbejder sammen med. Jeg giver dem 1-2 min. til at tale om et fokuspunkt, hvorefter vi trækker lod om, hvilket makkerpar der skal fortælle resten af holdet om deres svar. Sådan samler vi op på alle fokuspunkter i analysen.

Hvis I andre har gode ideer til, hvordan man kan samtale om teksterne på klassen, så hører jeg gerne fra jer :-)

fredag den 28. november 2014

Projekt video

Det er ved at være længe siden, at jeg har skrevet et blogindlæg. Jeg har i øjeblikket travlt med undervisning og forskellige it-projekter. I øjeblikket er vi på mit FED-hold i gang med et lille projekt om videoer i undervisningen. Jeg har nemlig i det seneste stykke tid erhvervet mig gode erfaringer med Flipped Classroom. Jeg har simpelthen oplevet, at mine kursister gerne vil se forklaringer på videoer og endnu bedre, at de rent faktisk tager notater til. Vores projekt går ud på, at kursisterne selv skal gang at optage videoforklaringer.

Vi startede med at introducere dem for appen Explain Everything, hvor de skulle lære appen at kende ved at lave en kort video om vores skole. I kan se et tidligere indlæg om appen her. Vi havde en ide om, at denne app er rimelig simpel at gå til. Jeg må dog indrømme, at det var sværere for kursisterne end antaget. Vi står nu der, hvor vi skal have revurderet vores fremgangsmåde - enten skal vi finde et andet program/en anden app, eller også skal vi i højere grad strukturere og stilladsere arbejdet. Her kan I se den video, som to af mine kursister fik lavet på en enkelt undervisningslektion:


Jeg har selvfølgelig fået lov til at vise videoen

tirsdag den 18. november 2014

Lær rim med Socrative

I morgen har jeg tænkt mig at bruge raketfunktionen i Socrative. Kan I huske nedenstående konkurrence, som jeg har skrevet om her:




I morgen skal vi have om rim, og hvert år har jeg lavet det samme fejl. Jeg tror, det er let for kursisterne at lære de forskellige rim, og når vi så kommer hen til april og maj, så vil det altid have det genopfrisket. I år gør jeg på en anden måde, end jeg plejer. Kursisterne skal se og tage notater til nedenstående video, som min kollega og jeg har lavet:





Herefter skal vi tale om bogstavrim. Vi laver en lille konkurrence, hvor det gælder om at lave den længste ordkæde med bogstavrim. Kursisterne skal efterfølgende i grupper og blive enige om, hvad der kendetegner de forskellige typer af rim. Denne viden skal de bruge, når de skal lave raketkonkurrencen i Socrative. I kan se et eksempel på et spørgsmål her:





Til sidst skal vi arbejde med Bare sig til af Niarn, hvor der selvfølgelig er fokus på rimene!

mandag den 17. november 2014

Ups!

Nogle så måske i går, at jeg havde lagt dagens indlæg fra min kursistblog ind på den forkerte blog. Ups, men så kunne I jo lige se, hvad vi skal lave på mit hold i dag....
I blogindlægget nåede I måske at læse, at vi i dag skal til foredrag med kunstneren Nadia Plesner. Sidste år var jeg til hendes foredrag, og jeg var fuldstændig blæst væk. Hun fortalte den mest fantastiske historie i et sprog, som både jeg og mine kursister blev grebet af. Hvis I nogensinde mangler én til at holde foredrag på jeres skole, så skal I virkelig booke Nadia. Mange af mine kursister gad ikke rigtig til foredraget sidste år, men da de gik derfra, indrømmede de, at det var helt fantastisk.

Her kan I se hendes værk Dafurnica, som vi skal arbejde med i dansk:








torsdag den 13. november 2014

Forfatterskærme

Min kollega viste mig i dag en sjov hjemmeside, hvor man kan møde en forfatter "face to face". Forskellige forfattere er blevet stillet en række spørgsmål om deres forfatterskab, og man ser en slags video af deres svar. Der er forfattere som Kim Fupz Aakeson, Naja Marie Aidt, Helle Helle, Josefine Ottesen, Leif Davisesen.



Link  til hjemmesiden

tirsdag den 11. november 2014

Forforståelse med Wordle

Jeg er aldrig rigtigt kommet i gang med at bruge Wordle. Kraftigt inspireret af dette indlæg, har jeg i morgen tænkt mig at anvende tjenesten. Målet med timen er, at kursisterne skal introduceres for billedsprog og finde eksempler på billedsprog i en tekst, og her skal vi arbejde med teksten Black Power af Per Vers. Jeg har ikke arbejdet med teksten før, men synes egentlig, at den er ganske brugbar i denne sammenhæng.

Jeg har tænkt mig, at arbejde lidt med forforståelsesstrategier, idet sangen ikke nødvendigvis handler om det, man forventer ved at læse titlen. Min plan er:

1. Jeg gennemgår de forskellige typer af billedsprog på tavlen
2. Alternativt ser vi nedenstående video:



3. Herefter laver kursisterne disse opgaver i makkerpar
4. Vi samler op på klassen
5. Kursisterne snakker om to og to, hvad de forbinder med titlen Black Power. Deres betragtninger skrives eventuelt ned på en back channel som Todays Meet eller på en væg i Padlet
6. Herefter kigger vi på denne Wordle, som er lavet med ordene fra sangen. Hvilke ord lægger de mon mærke til?



7. Herefter lytter vi til videoen på klassen.


'8. Kursisterne besvarer til sidst spørgsmål til teksten - fokus er på at identificere billedsproget.

søndag den 9. november 2014

Capti

I fredags blev jeg præsenteret for den app, som hedder Capti. Egentlig er sådanne oplæsningsapps slet ikke noget for mig - jeg ser det langt mere anvendeligt i ordblindeundervisningen - men jeg må alligevel indrømme, at denne app er interessant. Princippet er, at du med Capti kan lave en playliste bestående af dokumenter, tekster, hjemmesider mm., og du kan herefter afspille playlisten, således du får alle ordene læst op.  Da jeg skulle afprøve denne app, lavede jeg en playliste med en side fra min blog og to dokumenter fra min Dropbox. Jeg satte playlisten til at afspille og vupti, så fik jeg oplæst mine dokumenter og siden fra min blog. Det gik lidt stærkt, fordi jeg ikke havde fået installeret hastigheden, men oplæsningen var faktisk glimrende og ikke nær så mekanisk som forventet.  Jeg kan se flere af mine FED-kursister få glæde af denne app.
I morgen på vej på arbejde skal jeg måske lytte til den novelle, vi skal arbejde med i dagens lektioner?! Her kan I se en video om Capti:







onsdag den 5. november 2014

Synliggør det skriftlige med Google Docs

I dag arbejdede vi med den berygtede responsopgave, som findes i den sproglige prøve på d-niveau. I kan se et eksempel her. Jeg har flere gange anvendt Google Docs til dette, da opgaven virkelig handler om at kunne formulere sig korrekt og med de korrekte faglige begreber.  I dag brugte jeg dog Google Docs på en - for mig - ny måde, og det kan klart anbefales. Vi startede med at gennemgå to eksempler på, hvordan man kan løse opgaven. Jeg havde udpeget en kursist til at være min sekretær, og hans opgave var at nedskrive de ting, vi blev enige om på klassen. Han skulle selvfølgelig skrive i det fælles Google dokument, som var fremme på smart board, således klassen løbende kunne se, hvordan opgaven kunne løses. Det fungerede rigtig godt, og faktisk endte det med, at enkelte grupper i opsamlingen også tilføjede ord og/eller sætninger til deres Google dokument, mens vi andre kunne følge med.

Jeg skal helt klat benytte mig af sådan en "sekretær" en anden gang :-)


søndag den 2. november 2014

Webinar om Flipped Learning

19 skoler i Region Midtjylland er netop gået sammen i et projekt om digital og pædagogisk innovation på ungdomsuddannelserne. I kan læse om projektet her
Er du/I interesseret i Flipped learning, så har de for lidt tid siden afholdt et spændende webinar om Flipped Learning med Roland Hachmann fra UC Syddanmark. Webinaret kan I se her:  



fredag den 31. oktober 2014

Kahoot

Da jeg for nogle dage siden skrev et indlæg om Socrative, gjorde Nicolai mig opmærksom på tjenesten Kahoot. Jeg blev (selvfølgelig) nysgerrig og gik straks i gang med at afprøve tjenesten. Nedenstående billede viser faktisk ganske glimrende, hvad tjenesten kan bruges til - en slags student response system. Læreren laver en quiz, og kursisterne kan bruge deres telefon eller iPad til at besvare spørgsmålene. Kursisterne behøver ikke at have en bruger på Kahoot, men de skal blot have nummeret på den quiz, de skal deltage i.





Inde i Kahoot ligger en del quizzes, som man frit kan benytte. Jeg fandt en matematikquiz, som I kan se et udpluk af herunder. Nedenstående billede er lærerens skærm og altså den, som skal vises på smartboard. Kursisterne skal på deres skærm vælge, om de vil besvare rød, blå, orange eller grøn.






Læreren får løbende statistik over svarene, og man kan til slut få en samlet statistik over alle besvarelserne.




Spændende tjeneste, synes jeg. Jeg kan specielt godt lide, at man frit kan benytte andres arbejde - så er man fri for at opfinde den dybe tallerken hver gang :-)

onsdag den 29. oktober 2014

Åbn teksten med Wordle

På http://itigymnasiet.dk/ var der for et stykke tid siden et spændende og meget danskrelevant indlæg om, hvordan man kan åbne tekster med tjenesten Wordle. Hvis ikke I har læst indlægget, så synes jeg helt klart, I skal tjekke det ud her.     

mandag den 27. oktober 2014

Oplæsning med Vocaroo

Jeg er jo allerede i gang med det undervisningsforløb, jeg lagde ud på bloggen i weekenden. Som I kan læse, ville jeg forsøge at bruge Vocaroo i forhold til at oplæse en tekst. Det er jo således, at vi stort set arbejder lektieinkluderende. Det er ikke officielt, men vi forsøger at begrænse lektierne. Derfor læser vi rigtig meget på klassen, og jeg forsøger at variere læsningen så meget som muligt.
I sidste uge forsøgte jeg mig med Vocaroo. Klassen skulle arbejde med novellen Min broders vogter, og jeg havde oplæst teksten og optaget oplæsningen med Vocaroo. Altså, jeg er ikke verdens bedste oplæser, men det fungerede okay i praksis. Kursisterne skulle, mens de lyttede til min oplæsning, skygge personer. Det vil sige, at de skulle understrege, når der kom vigtig information om udvalgte personer. Det var mit indtryk, at det gik ganske fint - nok bedst for de læsesvage kursister, som ikke sad og læste 1000 år efter, at de andre var blevet færdige.

Vocaroo fungerede upåklageligt til at optage en oplæsning som denne. Faktisk skal man stort set bare trykke på en knap, hvorefter man optager. Når optagelsen er færdig, får man et link til sin optagelse.



fredag den 24. oktober 2014

Undervisningsforløb om at være anderledes

Jeg er begyndt at lægge stort set alle mine undervisningsforløb ud på bloggen. Faktisk er det mest for min egen skyld - jeg er et rodehoved, og så kan jeg altid finde dem igen. Hvis andre kan få inspiration, er det bare fedt. Det overordenede mål med dette undervisningsforløb er, at kursisterne bliver i stand til at analysere og fortolke noveller og novellefilm. Som altid er det beskrevne forløb mine indledende tanker, og jeg tilpasser det altid hist og her undervejs.

Mål: At lytte til oplæsning af en novelle og skygge personer undervejs
Vi arbejder med novellen Min Broders Vogter. Indledningsvis genopfrisker vi novellens genretræk og de begreber, som vi arbejder med, når vi laver en personkarakteristik. Herefter skal kursisterne lytte til en oplæsning af novellen, og undervejs skal de markere/notere, når en der er en personbeskrivelse i teksten. Vocaroo bruges til at optage oplæsningen.

Mål: At kunne lave en kvalificeret personkarakteristik af novellens personer
I grupper skal kursisterne lave personbeskrivelser af de forskellige personer. Opgaven laves på en væg i Padlet.

Mål: At have kendskab til fortællersynsvinkler og fortællertyper. 
Kursisterne skal ud på et fortæller-o-løb. Ved hver post hænger et uddrag fra en tekst, og kursisterne skal bedømme, hvilken fortæller der er i uddraget. Til løbet bruges skolens iPads, da posterne er QR-koder

Mål: At kunne lave en analysere og fortolke en tekst herunder at kunne lave en miljøkarakteristik
Indledningsvis forklares de begreber, som vi bruger, når vi taler om miljøkarakteristik. Kursisterne arbejder individuelt med spørgsmål til Min Broders Vogter. Ekstraopgave til de hurtige: Teksten relateres til fortællingen om Kain og Abel.

Mål: At have kendskab til berettermodellen
Kursisterne ser nedenstående film om berettermodellen og tager notater til (Flipped Classroom).


Mål: At kunne analysere og fortolke en novellefilm
Vi ser filmen om Dennis og arbejder med spørgsmål til filmen i grupper. Google Docs bruges til arbejdet.





Mål: Kunne lave en analyse af de filmtekniske virkemidler
Indledningsvis gennemgås begreberne, som vi arbejder med, når vi analyserer filmens tekniske virkemidler. Herefter arbejder kursisterne enkeltvis eller i makkerpar med at finde eksempler i filmen.

Mål: Kende til teksters komposition, samt at analysere og fortolke en novelle med fokus på dennes komposition
Indledningsvis præsenteres de begreber, som vi arbejder med i forhold til teksters komposition
Kursisterne læser Vold i skolen af Cecil Bødker i grupper (rollelæsning), og de laver en analyse og og fortolkning af teksten med fokus på dennes komposition.

Mål: At kunne finde eksempler på filmtekniske virkemidler i kortfilm
Vi ser filmen Ronans Escape, hvorefter kursisterne arbejder i matrixgrupper. Hver gruppe finder eksempler på filmtekniske virkemidler, og disse eksempler skal fremlægge for en ny gruppe. Eventuelt inddrages plot point-modellen også.




Mål: Kende forskel på direkte og indirekte tale og kunne sætte de korrekte tegn
Indledningsvisgennemgås direkte og indirekte tale. Jeg har klippet forskellige billeder fra filmen, og her skal kursisterne skrive en samtale til, hvor fokus er på at sætte de korrekte tegn.

Mål: Evaluere forløbet 
Socrative benyttes til at evaluere forløbet.


torsdag den 23. oktober 2014

Artikel: Web2.0 i praksis

I denne måned har jeg en artikel i magasinet Voksen Uddannelse. Jeg blev spurgt, om jeg ville skrive en artikel, som tog udgangspunkt i den workshop, jeg afholdt på Vingsted Konferencen i august. Og det gjorde jeg så... Siden jeg skrev artiklen har jeg selvfølgelig fundet en masse gode pointer og god litteratur, som jeg ikke fik med, men pyt... :-) 




I kan læse artiklen her, hvis det har interesse. 

mandag den 20. oktober 2014

"Nye" muligheder på Socrative

Måske jeg er lidt langsom, men det gik for nyligt op for mig, at jeg faktisk ikke har prøvet den absolut sjoveste funktion i Socrative. Indtil videre har jeg nemlig kun brugt den funktion, som hedder Quick Question. Jeg har været rigtig glad for denne funktion, da den kræver minimal forberedelse og fungerer godt i klasserummet



Da jeg holdt oplæg på Vingsted Konference i august, fandt jeg ud af, at Socrative faktisk indholder en fantastisk mulighed for at lave konkurrence - et Space Race.



Her kan man lave en quiz på forhånd, og herefter kan et antal hold dyste om at besvare spørgsmålene først. Hvis man svarer korrekt, kommer raketten frem, men hvis man svarer forkert, bliver raketten stående. Vinderen er selvfølgelig det hold, som kommer først.




Jeg afprøvede dette Space Race lige inden ferien, og det gik rigtig godt. Nettet drillede dog enkelte hold, men er det er helt sikkert en funktion, som jeg skal prøve igen. Det er min erfaring, at kursisterne godt kan lide, når der kommer lidt konkurrence med i timerne! 

fredag den 17. oktober 2014

Gode app´s til en ny spændende form for videoredigering

Min mand underviser på en specialskole og har netop taget en diplom i mediepædagogik. Jeg har lokket ham til at skrive et blogindlæg om de apps, som han har brugt i sin undervisning for nyligt. I kan læse det her:


Jeg har i ca. 20 undervisningslektioner arbejdet med videoredigering sammen med 5 elever. I den tid fandt vi en del app´s der gjorde redigering og optagelser lidt sjovere. Alle eleverne brugte Imovie til redigering og under hele forløbet havde de mulighed for at fortælle om nye app´s de havde set eller afprøvet. Her er de mest anbefalingsværdige App's: 







"Video Downloader Super Premium" er en brugervenlig app til at hente stort set alle videofiltyper fra youtube og andre hjemmesider ned på din kamerarulle på Ipad'en. Herefter kan man frit arbejde videre med klippene i Imovie. Dette hjalp virkelig de elever, som ikke kan lide selv at stå foran kameralinsen, fordi de i stedet for at filme dem selv kunne bruge små klip fra internettet. Denne App skal købes da man ellers kun kan bruge det x antal gange.




 


App'en "Reverse" fik vi meget sjov ud af. Den kan optage og afspille en videooptagelse baglæns i langsom/normal/hurtig tempo. Eleverne blev meget innovative og tænkte optagelser igennem, så de næsten forudså hvordan det ville komme til at se ud. Det blev til nogle humoristiske lektioner. Denne App er gratis:-)



App'en "Morfo" kan lave portrætfotos og vække dem til live, så man kan få personen til at snakke og bevæge ansigtet. Meget sjov at arbejde med og god til en lille "hvem er jeg?" gætteleg. Vi brugte den også til at afspille lydfiler med personens egen stemme, så det så ud som om personen virkelig snakkede. "Morfo" kan hentes gratis, men udvalget af mulige morfs bliver langt større hvis man køber det.

Undervisningsforløbet endte med at være både spændende og sjovt for mig og mine elever, så håber I kan bruge disse 3 programmer til en mere spændende videoredigering.