mandag den 30. december 2013

Lav sjove tegneseriefigurer med Bitstrips

Glædelig jul og godt nytår til jer alle. Jeg burde nok egentlig have ønsket jer en glædelig jul noget tidligere, men jeg magtede simpelthen ikke at skrive et blogindlæg lige inden jul. Faktisk kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme på juleferie, sandsynligvis fordi jeg har haft et sindsygt travlt efterår.



Nu er energien heldigvis ved at indfinde sig igen :-)

I løbet af ferien har flere af mine venner postet sjove bitstrips på facebook. Bitstrip er en app, hvor man kan karikere sig selv og sine venner. Man kan lave nogle ret sjove karikaturtegninger med denne app, og herunder har jeg karikeret min mand og jeg:



Det er en rigtig sjov app, som jeg også finder egnet til at bruge i undervisningen. Mere herom senere, når ikke jeg har ferie. Godt nytår til alle...




onsdag den 18. december 2013

De bedste tjenester lige nu

Jeg har her lavet en liste over de tjenester, som jeg bruger mest i min hverdag. Listen forandrer sig løbende, eftersom der hele tiden kommer nye tjenester til. Jeg kan også mærke, at listen afhænger af, hvilke kursister jeg har. Sidste år havde jeg et hold, som elskede at få feedback med Screencast-o-matic, ligesom de elskede at få en videogennemgang optaget med samme program. I år har de andre præferencer, hvorfor min liste ser anderledes ud:   

Blogger: ... bruger jeg hver eneste dag, da jeg altid skriver på min blog, hvad vi skal lave i timerne. Det er også her, at jeg lægger opgaver ud, således kursisterne blot kan hente dem ned. Bloggen er for mig et fantastisk redskab, da det er simpelt for kursisterne at komme til bloggen og navigere rundt

Dropbox: Jeg elsker dropbox... Det er en fantastisk tjeneste til at distribuere opgaver, således man er fri for at kopiere. Kursisterne klikker blot på et link, henter opgaverne ned og skriver. Yes, så er jeg fri for at kopiere :-)

Google Docs: Som tidligere skrevet er der utallige variationsmuligheder med Google Docs. Jeg bruger tjenesten til gruppearbejde, logbog, fælles notater, bytte spørgsmål og meget mere. Det er SÅ genialt at alle kan skrive på det samme dokument på samme tid. 

Quizdini: ... kan vel ikke betegnes som en web2-tjeneste, men jeg tager den med alligevel. Med Quizdini kan man lave spil - multible choice eller matching games - hvor kursisterne kan træne simple færdigheder. Jeg mener at færdigheder nogle gange undervurderes i vores skolesystem. Nogle ting SKAL de altså bare kunne udenad, og her er Quizdini et fantastisk redskab.

Socrative: Jeg er mere og mere begyndt at bruge Socrative til at lave quizzer i undervisningen. I starten var jeg meget bekymret for, om det var for kompliceret, men det er det slet ikke. Det fungerer godt at stille et spørgsmål ud til klassen, som alle skal svare på.

Padlet: .. har længe været en af de mest brugte tjenester for mig. Mine kursister har lavet egne vægge, de har skrevet på en fælles væg, og jeg har lavet vægge til grupper. I løbet af efteråret har tjenesten været lidt ustabil. Jeg har flere gange oplevet, at de forskellige links ikke duede, hvorfor jeg har valgt tjenesten fra i en periode. Men mon ikke, at den er klar til at starte op igen efter jul...

tirsdag den 17. december 2013

Byt spørgsmål med Google Docs

Google Docs er et glimrende redskab netop fordi der er utallige variationsmuligheder. Eksempelvis kan tjenesten anvendes i forbindelse med at lave undrespørgsmål til tekster.

Jeg har tidligere arbejdet med undrespørgsmål som et alternativ til den traditionelle analyse og fortolkning. Undrespørgsmål kan hjælpe med at åbne op for en tekst på en anden måde end almindelige analysemodeller. Jeg plejer at få en gruppe af kursister til at lave 5-8 spørgsmål til en tekst på et stykke papir. Herefter  bytter de spørgsmål med en anden gruppe, således de så skal besvare hinandens spørgsmål. Google Docs kan snildt gøre dette mere praktisk. En gruppe får et link til et Google Docs, hvorpå de skal stille undrespørgsmål til teksten. Når vi efterfølgende skal udveksle spørgsmål, bytter de blot dokument med en anden gruppe.

Det smarte er jo også, at vi også kan trække spørgsmå og svar op på smartboard og diskutere dem - her tænker jeg både på spørgsmålenes relevans og svarene! 


 




lørdag den 14. december 2013

Jeg vil have, at de ser mig i øjnene

På Vicky Samuell Dailys blog fandt jeg Blooms Taksonomi og Gardners mange intelligenser fortolket til ipads. Som sådan er der jo ikke noget videre overraskende i fortolkningerne, men jeg synes det er meget interessant, når man decideret tilføjer de webtjenester, som arbejder med de forskellige taksonomier eller intelligenser (det giver mig også ideer til nye webtjenester, som jeg mangler at udforske):







Når jeg ser fortolkningen af Gardners mange intelligenser falder mine øjne først og fremmest på den den interpersonelle intelligens. Dette skyldes, at jeg længe har gået og funderet over, hvordan de sociale kompetencer udfordres (forandres?) af teknologien.  Jeg er jo lærer i en IT-klasse, hvor alle kursister har fået en computer stillet til rådighed. I mine øjne påvirker det især det sociale miljø i klassen. I frikvartererne sidder de fleste kursister bag skærmen, hvor de ikke behøver at forholde sig til sine klassekammerater. I timerne sidder de også bag skærmen. Hvor bliver det sociale af? Foregår det på Facebook? Jeg er selvfølgelig klar over, at man arbejder sammen, når man arbejder kollaborativt. Men hvornår ser vi hinanden i øjnene? Det er et aspekt, som jeg mener, at vi skal være meget opmærksomme på i fremtiden. Jeg forsøger at være ekstra opmærksom på at arrangere gruppearbejde i timerne, ligesom jeg forsøger at "lukke skærmene ned", når timen starter. Jeg VIL have, at de ser mig i øjnene, når jeg starter timen...

onsdag den 11. december 2013

Blubbr :-)

For nyligt præsenterede web2-beviset tjenesten Blubbr. Den lød for mig ganske spændende, hvorfor jeg gik i gang med at afprøve den. Med tjenesten kan man lave quizzer med udgangspunkt i videoer fra eksempelvis You Tube.
I kan her se mit forsøg med tjenesten:
 



Link til quiz
Jeg lavede denne quiz med udgangspunkt i en video på You Tube. Jeg var ikke opmærksom på, hvordan videoen ville tage sig ud i quizzen, så jeg burde nok have klippet videoen, når der automatisk var pause - klippet kan dog kun være 20 sek. Desuden har jeg kun brugt en video, men man kan bruge flere. Quizzen ser meget professionel ud, synes jeg, og jeg kan se flere muligheder i forhold til min danskundervisning. Det kan være i forhold til at repetere danskfaglige begreber eller grammatik.  



søndag den 8. december 2013

Gæt en julesang....

Nogle tror måske, at man ikke skal julehygge, når man underviser voksne. Der kan I dog godt tro om igen. Der er stadig en klar forventning om, at december byder på julehistorier, kalenderlys, julebanko og meget mere. Jeg synes egentlig, at det er okay at bruge en halv time i ny og næ på at julehygge. Jeg føler faktisk, at det i sidste ende giver mere motiverede kursister. Dog må jeg indrømme, at min kreativitet bliver sat på en gevaldig udfordring. Som tidligere beskrevet synes jeg, at Evas julebingo er en fantastisk ide. Derudover lavede jeg selv et o-løb i sidste uge, hvor kursisterne ved hver post skulle læse en kort tekst og angive, hvilken fortællersynsvinkel der var brugt. Det var dog ikke særligt juleagtigt, men det kunne gå som en hyggelig aktivitet.

Jeg har de sidste dage gået og funderet over, om man kan bruge Wordle til at lave en slags julequiz. Her har jeg indsat ordene fra fem julesange. Kan I gætte, hvilken sang der er tale om?

Sang 1:


Sang 2:


Sang 3:


Sang 4:


Sang 5:



Jeg tænker, at man kan bruge dem på forskellige måder. Man kan lave et o-løb, hvor der ved hver post er et billede. Kursisterne skal selvfølgelig gætte julesangen. Man kan også dele nogle grupper i klassen, hvorefter de enkelte grupper får 30-60 sekunder til at gætte hver sang. Hver gruppe kan eventuelt være logget på Socrative, hvor de så skal svare. Princippet er lidt ligesom denne øvelse.

tirsdag den 3. december 2013

Julequiz

Jeg faldt i går over Evas indlæg om hendes nyeste julekonkurrence - repetitionsbingo. Det lyder som en kanon ide til min danskundervisning, og den skal helt sikkert afprøves. I kan se hendes indlæg her:



 


søndag den 1. december 2013

Jeg vil altså gerne læse digte af ham der Yahya Hassan

Som dansklærer kan man vel ikke undgå at lægge mærke til, hvordan den unge digter Yahya Hassan fylder medierne. Det bliver ikke mindre interessant, når en kursist kommer og siger: "Skal vi have om lyrik? Det glæder jeg mig til, for jeg vil meget gerne læse digte af ham der Yahya Hassan".  Jeg har aldrig været den store lyrikfan. Jo, i undervisningen elsker jeg at arbejde med lyrik, men ikke som aftenlæsning på sofaen. Her har Yahya Hassan grebet mig som ingen andre, for jeg kunne ikke lægge hans digtsamling fra mig.

Jeg har selv tænkt mig at bruge hans digtsamling i et forløb om danskhed, som jeg altid har på d-niveau. Her er nogle ideer til, hvordan man kan arbejde med digtsamlingen ved at bruge web2,0:

- Lav en ordsky i Wordle med ord fra hans digte. Diskutér hvilke ord Yahya Hassan bruger.
- Lav en digital planche i Glogster med en karakteristik af Yahya Hassan.
- Hør en oplæsning af Yahya Hassan (de findes overalt på nettet). Hvilket billede giver han af indvandrermiljøet? Skriv på en væg i Padlet
- Find informationer om Yahya Hassan på internettet og i nedestående video. Lav et mindmap med informationer om hans liv og forfatterskab
- Lav en analyse og fortolkning af et af hans digte i grupper. Brug Google Docs således alle kan se det skrevne.
- Lav en analyse og fortolkning af et af Yahya Hassans digte. Præsentér din analyse og fortolkning på en væg i Piccollage
-  Læs artiklen Ytringsfrihed, 4700 Næstved fra Politiken 12. november 2013. Hvilket billede fremstilles af ytringsfriheden i artiklen? Mener du, at Yahya Hassan er gået over stregen? Skriv din mening på en væg i Padlet


onsdag den 27. november 2013

Socrative

Jeg er faktisk blevet rigtig glad for webtjenesten Socrative, og i går lavede vi en quiz med udgangspunkt i de rim, som vi arbejdede med i sidste uge. I torsdags skulle de skulle finde forskellige rim i sange på nettet og sætte dem ind i et Google Dokument. Jeg var dog lidt i tvivl om, hvad jeg skulle bruge deres arbejde til, men i dag brugte jeg deres rim i quizzen.

Jeg havde lavet et Power Point som så således ud:




I højre side var et udklip fra en sang. I venstre side var de rim, som de kunne vælge imellem. Målet med øvelsen var, at kursisterne skulle genkende rimene i forskellige sange. Quizzen forløb således, at jeg viste dem et udklip fra en sang, hvorefter de ved hjælp af Socrative skulle svare på, hvilke rim der var i udklippet. De fik ca. 10-15 sekunder til at genkende rimet.
Jeg var lidt spændt på, hvordan quizzen ville forløbe. Jeg var nødt til at have gang i to computere på samme tid. På den ene styrede jeg mit slideshow, som var sat til vores smartboard, og på den anden styrede jeg Socrative. Det lyder kompliceret, men det fungerede faktisk glimrende. Jeg kan godt lide princippet i, at alle SKAL svare. De kan således ikke sidde og gemme sig.

søndag den 24. november 2013

Wordle

De berømte ordskyer har længere floreret rundt på internettet. Jeg har talt med flere lærere, som har talt vældig begejstret om disse ordskyer, men jeg har aldrig selv haft den store fidus til dem. Jeg har i dag afprøvet Wordle som er en webtjeneste, hvor man kan lave disse ordskyer. Det er ganske ganske simpelt. Man indsætter sin tekst og trykker på go. Herefter har du en flot ordsky, hvor de mest brugte ord i teksten er fremhævet med store bogstaver.

Her har jeg lavet en ordsky med ord fra en tale af Pia Kjærsgaard:


Denne ordsky kunne være et godt udgangspunkt til en samtale om Dansk Folkeparti. Hvilke ord bruger Pia Kjærsgaard mest i sin tale? Hvorfor?

Her har jeg lavet en ordsky med ord fra vores lyrikemne - ordene er fra analysemodellen:


Denne ordsky kunne være et godt udgangspunkt for en evaluering af forløbet. Kursisterne skal bruge ordskyen som hjælp til at beskrive og forklare de vigtigste begreber i forløbet. Hvorfor er ordet teksten mon det mest brugte?


Her har jeg lavet en ordsky med ord fra kronikken Voksne skal sætte grænser for unges alkoholforbrug fra Kristeligt Dagblad.


Idéen er, at ordskyen kan bruges til at arbejde med forforståelse af teksten. Hvilke ord lægger I mærke til? Hvad kunne teksten handle om?

torsdag den 21. november 2013

God hjemmeside

Blot et lille link til en engelsk hjemmeside, hvor man kan finde al mulig inspiration til sin undervisning :-)





Link til siden




tirsdag den 19. november 2013

Virkelighedstro SMS-noveller

For et stykke tid siden skrev jeg dette indlæg om SMS-noveller. Indlægget har længe været populært, så jeg bestemte mig for at undersøge disse SMS-noveller nærmere. Da jeg for nogle dage siden snusede rundt på nettet, fandt jeg denne hjemmeside. Her kan man købe SMS-noveller og endda få gratis adgang, hvis man er biblioteksbruger. Jeg har aldrig selv læst sådan en SMS-novelle, men jeg bestemte mig for at afprøve genren, hvorfor jeg bestilte Julie Hastrups Huen:



Der står på hjemmesiden, at man skal være opmærksom på, at SMS-novellerne kan virke meget virkelighedstro for læserne. Ja, det skal jeg da love for. Det gælder nok især, hvis man glemmer, at man har bestilt sådan en novelle!! I går begyndte jeg pludselig at modtage mærkelige SMS'er fra en meget irriterende person, som anklagede mig for at snyde til min danskeksamen. Og dum som jeg åbenlyst er, begyndte jeg at svare: "Hvem er du?" - "Hvorfor skriver du til mig?" -  "Du har vist fået forkert nummer." Faktisk sad jeg og beklagede mig til frokosten i dag over disse truende beskeder... Hvor DUMT! Først her til aften går det pludselig op for mig, at beskederne er den SMS-novelle, jeg har bestilt... Ikke det bedste møde med genren. Jeg må hellere prøve igen en anden dag, hvor jeg er mere vågen!!  

fredag den 15. november 2013

Glogster om Herning HF og VUC

Vi har i denne uge lavet anderledes skoledag på Herning HF og VUC. Dagen er efterhånden blevet en tradition på skolen, og formålet er, at kursisterne får en anderledes, spændende og kreativ dag, hvor de møder kursister fra andre afdelinger. Kursisterne får som opgave at fortælle den gode historie om Herning HF og VUC, og de har på forhånd meldt sig til nogle workshops. I år kunne kursisterne vælge mellem disse workshops: webpræsentation, film, fotoserie, street art, design og drama. Jeg stod for den workshop, hvor der blev arbejdet med webpræsentation.

I tirsdags blev der kåret en vinder i hver kategori, og i dag blev den endelige vinder kåret.  Og det var simpelthen webpræsentationen som vandt den endelige præmie :-) Jeg har fået lov til at vise vindernes glogster:



Link til glogster (del gerne eller tryk like)

tirsdag den 12. november 2013

Projekt med Popplet

Jeg er nu begyndt at modtage de første produkter fra det projekt, som jeg tidligere har skrevet om. Faktisk er jeg indtil nu meget positivt overrasket over kursisternes arbejde. De har arbejdet meget grundigt, og det ser ud til, at jeg kommer til at modtage mange forskellige kreative produkter. 2-3 grupper laver film, 1-2 grupper laver fremlæggelser, 3-4 grupper laver Padlets og derudover er der nogle grupper, som jeg ikke har helt styr på.

Den første gruppe har afleveret deres analyse og fortolkning. Den er lavet i Popplet, og jeg har fået lov til at vise jer den.





Link til Popplet

fredag den 8. november 2013

Undervisningsforløb: Dansk rapmusik

Vi går snart i gang med e-niveau, og jeg har planlagt at starte med dette undervisningsforløb. Det overordnede formål er, at kursisterne får kendskab til lyrikkens grundbegreber og bliver i stand til at analysere og fortolke lyrik. Jeg har ikke helt styr på rækkefølgen, men jeg har tænkt at forløbet skal indeholde disse elementer:

1. Præsentation af begreberne strofe, vers og lyrikkens tre undergenrer. Der laves en videogennemgang med Screencast-O-Matic, som kursisterne altid kan se igen.
Mål: At kursisterne præsenteres for begreberne strofe, vers, knækprosa, lyrisk og episk.

2. Skriv et knækprosadigt om en dag i dit liv. Vi laver eventuelt en digtsamling i Storybird
Mål: At kunne genkende knækprosa og formulere sig indenfor genren

3. Vi lytter til Vendt om af L.O.C. Kursisterne laver en analyse og fortolkning af sangen.
Mål: Kunne lave en begyndende analyse og fortolkning af en sang

4. Kursisterne introduceres til de forskellige typer af rim. Vi finder eksempler på de forskellige typer af rim i ovenstående sang. Eventuelt laves forskellige rim på en væg i Padlet for at øve sig i at genkende dem.
Mål: Kende til de forskellige rim

5. Præsentation af de fortællersynsvinkler vi arbejder med i dansk. Herefter laves en online quiz i Socrative, hvor jeg læser et stykke op, og kursisterne skal finde ud af, hvilken fortællersynsvinkel, der benyttes i uddraget.
Mål: At kunne genkende til de forskellige fortællersynsvinkler.

6. Præsentation af billedsprog (metafor, personifikation, kliche og sammenligning). Kursisterne laver individuelt nogle ark, hvor de skal genkende forskellige typer af billedsprog.
Mål: At kunne genkende forskellige typer af billedsprog 

7. Vi ser musikvideoen Bare sig til af Niarn. Kursisterne laver en analyse og fortolkning af både lyrikken og musikvideoen. Google Docs bruges i arbejdet.
Mål: At kunne analysere og fortolke lyrik og sammenligne dette med musikvideoen 



8. Vi arbejder med symbolikken i Medinas musikvideo For altid.
Mål: At kende til forskellige symboler og kunne genkende dem 




9. Vi læser og analyserer interviewet Alle mennesker har en historie af Sara Shannong. Interviewet handler om Outlandish.
Mål: At repetere begreber indenfor sagprosa 


10. Vi ser musikvideoen Ta' hvad du vil af Ankerstjerne og Burhan G.
Mål: At lave en analyse og fortolkning af en sang





11. Skriftlig opgave: Skriv en klumme om unges sprog til dagens avis. I klummen skal du gøre rede for synspunkterne i teksten Verbalt ukrudt eller sprogblomster af Ole Grosen kommentere dem. Vælg selv en overskrift

12. Forløbet evalueres i deres personlige dokument i Google Docs.




onsdag den 6. november 2013

Calaméo

Jeg har indtil nu ikke brugt ret meget tid på at digitalisere mine dokumenter. Jeg er faktisk meget tilfreds med at bruge dropbox, hvor kursisterne kan hente mine dokumenter ned og redigere i dem. Det er dog muligt at lave sine dokumenter om til e-bøger, og her kan man bl.a. bruge tjenesten Calmaéo. Man kan oploade et ganske simpelt dokument, hvorefter tjenesten konverterer dokumentet til en e-bog. Det ser ganske flot ud - specielt hvis man indlejrer e-bogen på sin blog.

Her har jeg brugt Calaméo til at lave en e-bog. Jeg har blot taget et gammelt undervisningsforløb og brugt det:






Find tjenesten på www.calameo.com

søndag den 3. november 2013

Projektarbejde med web2

I øjeblikket er vi i gang med at afslutte f-niveau på mit danskhold. Ved siden af den almindelige faglige dokumentation er det meningen, at kursisterne skal lave et projekt. Jeg må indrømme, at jeg indtil nu ikke har været specielt begejstret for projektarbejde. Min oplevelse er, at mange af de kursister, jeg har haft på AVU, ikke har haft kompetencerne til få noget ud af det (tja, de kloge vil nok sige, at jeg har arrangeret projektarbejdet forkert). Faktisk har jeg nogle gange følt, at vi har brugt utrolig lang tid på ingenting. I år har jeg fået en klasse, hvor kursisterne virkelig er engagerede og tager ansvar for deres egen læring. Jeg tror på, at de kan få meget ud af at lave projektarbejde, hvorfor det selvfølgelig skal prøves. I den kommende uge vælger de en kortfilm og/eller en novelle, som de skal analysere og fortolke. De skal præsentere deres analyse og fortolkning på en selvvalgt (kreativ) måde. Jeg har foreslået følgende muligheder:

Præsenter din analyse og fortolkning...

... på en væg i Padlet. Her kan forskellige udtryksformer kombineres.
... i et mundtlig oplæg kombineret med et slideshow lavet i Prezi
... i en lydoptagelse lavet med Vocaroo
... i en film optaget med smarthphone
... på en mindmap lavet i Popplet. Her kan forskellige udtryksformer kombineres
... ?

Derudover er jeg i gang med at kigge på mange af de web2-tjenester, som kan organisere projektarbejdet. Nu håber jeg virklig, at jeg/vi får en god oplevelse med projektarbejde. Jeg er jo udmærket klar over, at hvis man skal udnytte læringspotentialet i de mange web2-tjenester, så er det den vej (altså projektvejen), man skal gå. Det kan jeg i hvert fald læse i IT-didaktikken :-)  




tirsdag den 29. oktober 2013

Mislykkes forsøg med Padlet

I dag skete der selvfølgelig det, som jeg havde frygtet. Vi skulle arbejde på vægge i Padlet, men af en eller anden grund kunne vi ikke komme ind på væggene. Om det var internetett, der var ustabilt, eller om det var Padlet, er jeg ikke klar over.  Det gad bare overhovedet ikke fungere - og jeg havde altså husket at åbne væggene!.
Opgaven lød på, at kursisterne skulle finde nogle filmtekniske observationer og skrive dem på forskellige vægge. Opgaverne kan I se her. Da det ikke gad fungere, skulle de i stedet skrive dem i word eller i hånden og aflevere til mig.  Med udgangspunkt i deres besvarelser har jeg efterfølgende lavet denne væg, som vi skal bruge, når vi skal samle op på torsdag:


Link til væg


Tja, sådan er det, når man arbejder så meget på nettet. Det var første gang, jeg har oplevet "break down", så det tager jeg ikke så tungt! Det er jo egentlig en meget god statistik, hvis det kun sker en gang om året...

lørdag den 26. oktober 2013

Lav flotte tidslinjer med Time Toast

Time Toast er en tjeneste, hvor man kan lave flotte interaktive tidslinjer. På disse tidslinjer kan man indsætte både begivenheder og perioder, og man kan krydre sin tidslinje med billeder, tekst og links. Tjenesten er ret enkel, men man skal være bruger på tjenesten. En fordel er dog, at man kan logge ind med Facebook, synes jeg. Tjenesten er selvfølgelig oplagt at anvende i faget historie, men derudover ser jeg også muligheder i andre fag:

- Lav en tidslinje over litteraturhistorien eller dele af litteraturhistorien (dansk)
- Lav en tidslinje over en forfatters liv (dansk)
- Lav en tidsline over en roman / længere novelle i stedet for at skrive et referat (dansk).
- Lav en tidslinje over dit eget liv. I kan se en tidslinje over de vigtigste begivenheder i mit liv her (nu håber jeg ikke, jeg har glemt noget...). Aktiviteten kan være i et introforløb eller i engelsk, hvor tidslinjen kan bruges til at snige noget skriftligt ind (engelsk/intro)
- Lav en tidslinje over en historisk periode (historie/samfundsfag)
- Lav en anderledes personkarakteristik af en person (dansk). Kursisterne skal ud fra oplysninger i teksten forestille sig, hvordan personens liv har været. Vi arbejder i øjeblikket med novellefilmen Dennis, og jeg har herunder forsøgt at lave en tidslinje over Dennis' liv. Jeg har digtet noget til, men forsøgt at skildre hans liv ud fra de oplysninger, vi får i filmen.

I kan se, hvordan man kan lave to visninger af tidslinjen med Time Toast:

Tidslinje:



Tekstvisning:


Gå direkte til tidslinjen her

onsdag den 23. oktober 2013

VideoNot - et fantastisk redskab

For en måneds tid siden skrev Gitte Bailey Hass dette fantastiske indlæg om tjenesten Videonot. Jeg blev meget nysgerrig og skulle selvfølgelig afprøve tjenesten. Ikke mindst fordi jeg især ser store muligheder i forhold til at bruge tjenesten, når vi arbejder med kortfilm i dansk.

Med Videonot har man mulighed for at tage notater til film fundet på YouTube. Det foregår ved, at man oploader sin video, hvorefter man ser videoen på venstre side af skærmen og skriver notater på et notatark, som ses på højre side af skærmen. I kan se princippet her:




Det smarte er, at man skriver sine notater, mens man ser filmen. I det øjeblik man trykker på notatarket og starter med at skrive, så noterer Videonot selv det korrekte tidspunkt i filmen. Hvis jeg senere ønsker at se det givne klip igen, så trykker jeg blot på det skrevne, hvorefter filmen selv klipper hen til det korrekte sted.




Videonot kan endda synkroniseres med Google Drev, hvilket giver fantastiske muligheder. Man kan dele notater lavet i Videonot og ikke mindst at gemme notaterne i drevet.

søndag den 20. oktober 2013

Nye muligheder med Quizbean

Teamet bag  Quizbean har her i ferien sendt mig en mail, fordi de har lavet ændringer i tjenesten. Tidligere kunne man kun lave quizzer, hvor der var de samme to svarmuligheder igennem hele quizzen (eksempelvis sandt - falsk). Nu kan man med tjenesten lave lave quizzer med multible choice. Her er jeg ellers meget glad for Quizdini, men meget træt af, at man SKAL have fire svarmuligheder. Med Quizbean kan man lave to eller flere svarmuligheder!

Jeg skyndte mig at afprøve den nye mulighed med denne quiz:





En anden ændring, de har lavet, er, at man nu får en oversigt over alle de svar, man har givet. Det, synes jeg, er et kæmpe plus. Så får man til slut sådan en oversigt - altså hvis man svarer 100 % korrekt ;-)





Dog opdagede jeg en sidste ændring, som jeg ikke er så glad for (på nogen måde). Tjenesten er engelsk og kan pludselig ikke kapere mine quizzer med æ,ø og å. De quizzer, jeg allerede har lavet, opfører sig nu helt crazy. Altså må jeg nu ind og revidere alle mine quizzer lavet i Quizbean :-(


tirsdag den 15. oktober 2013

Lyrics training

Jeg har længe haft et ønske om at afprøve tjenesten Lyrics Training, men har blot ikke haft tiden. Nu er der ferie, så hvorfor ikke prøve den? Og det er faktisk rigtig sjovt...

Som navnet antyder kan man træne udenlandske sangtekster. Det foregår ved, at sangen afspilles, og man skal skrive de manglende ord. Her er det selvfølgelig vigtigt, at man ser ordene i sammenhæng med resten af teksten og formår at stave ordene korrekt. På ingen tid fik jeg trænet mit (ikke prangende) engelsk og fik en ganske udmærket forståelse af sangen Grenade af Bruno Mars.





Jeg kan desværre ikke bruge tjenesten så meget i min danskundervisning, men jeg forestiller mig, at den kan være aldeles glimrende i engelskundervisning eller anden sprogundervisning. I skal dog være opmærksomme på, at man skal have forholdsvis gode sprogkundskaber for bare at følge med på begynderniveauet.

fredag den 11. oktober 2013

Gode erfaringer med Google Docs

Jeg har i et stykke tid arbejdet med dokumenter lavet i Google Docs, men jeg har aldrig helt fået øjnene op for tjenestens særlige kvaliteter. I denne uge har jeg virkelig set, hvilke gevinster der er ved at arbejde med Google Docs. Kursisterne skulle i grupper analysere og fortolke En æggesnaps af Tove Ditlevsen. Jeg havde på forhånd lavet et dokument til de enkelte grupper, som jeg distribuerede ved hjælp af min blog. Mine gode erfaringer med tjenesten kan I se her:

1. Alle gruppens deltagere kan arbejde i dokumentet og se, hvad der bliver skrevet. Det giver en større synlighed i forhold til, hvad de laver. Desuden kan de svage kursister få et indblik i, hvordan de stærke besvarer opgaver.
2. Dokumentet ligger fælles, så det er altid tilgængeligt, selvom der mangeler en kursist. Man slipper for at høre undskyldningen: "Jamen, Peter har papirerne".
3. Jeg kan løbende følge med i deres besvarelser, således jeg i højere grad kan vejlede dem, fordi jeg er mere forberedt. Eksempelvis kunne jeg se, at en gruppe manglede at dokumentere deres iagttagelser i teksten, hvilket jeg hurtigt kunne vejlede dem til.
4. Jeg kan mellem de forskellige timer se, hvad de enkelte grupper har lavet. Således kan jeg tilføje spørgsmål eller bede om uddybende kommentarer. På den måde kan jeg differentiere opgaverne til de enkelte grupper.
5. Jeg kan i opsamlingen vise deres besvarelser på smart board. Det giver styrke i opsamlingen, at vi kan se konkrete besvarelser.




onsdag den 9. oktober 2013

Ideer til et undervisningsforløb

Jeg er netop gået i gang med et nyt undervisningsforløb på mit FED-niveau. Forløbet handler om relationer (forælder - barn), og fokus er på analyse af kortfilm og noveller. Jeg har her beskrevet mine ideer til forløbet, jeg laver dog altid mange ændringer undervejs:

1. Vi ser på to forskellige miljøbeskrivelser. Hvad gør det, at der benyttes forskellige ord i de to beskrivelser? Jeg stiller forskellige spørgsmål på klassen, som kursisterne besvarer to og to i Todays Meet (lidt a la Cooperative Learning)
Mål: At kunne lave en kvalificeret beskrivelse af det fysiske miljø og det psykiske miljø

2. Kursisterne analyserer og fortolker Som man kender hinanden af Naja Marie Aidt.
Mål: At kunne lave en analyse og fortolkning, hvor fokus er på relationerne og det psykiske miljø 

3. Opsamling ved brug af Socrative
Mål: At alle får samlet op på novellen

4. Kursisterne bruger nettet til at søge information om Tove Ditlevsen. De bruger Mindmup til at samle deres information.
Mål: At få viden om Tove Ditlevens liv og forfatterskab

5. Jeg introducerer begreberne kronologi, flash back, flash forward og parallelle handlingsforløb. Kursisterne analyserer og fortolker En æggesnaps af Tove Ditlevsen. Der bruges rollelæsning, da jeg har erfaring med, at teksten kan være svær for nogle. I gruppearbejdet bruges Google Docs
Mål: Kursisterne kan analysere og fortolke en novelle og perspektivere denne til forfatterens liv.

6. Opsamling på klassen. Vi ser på gruppernes Google Docs
Mål: Alle får samlet op på novellen

7. Jeg introducerer de forskellige fortællersynsvinkler, som vi arbejder med. Herefter skal kursisterne ud på et fortæller-o-løb. Ude på posten hænger et uddrag fra en tekst. De skal vurdere, hvilken fortællersynsvinkel, der findes i uddraget. QR-koder benyttes, ligesom det beskrives her.
Mål: At kunne genkende forskellige fortællersynsvinkler i tekster

8. Vi ser denne introduktion til Berettermodellen:
Mål: At opnå kendskab til Berettermodellen



9. Vi ser herefter kortfilmen Dennis af Mads Matthiesen:





10. Kursisterne laver individuelt en analyse og fortolkning af kortfilmen
Mål: At kunne lave en analyse og fortolkning af en kortfilm

11. Jeg introducerer de forskellige filmtekniske virkemidler, som vi skal arbejde med. Kursisterne finder forskellige eksempler i filmen. De bruger Videonot til dette (et indlæg herom kommer senere. Gitte Bailey Hass har beskrevet tjenesten her).
Mål: Kursisterne kan lave en filmteknisk analyse

12. Vi ser kortfilmen Wolfgang af Anders Thomas Jensen.

13. Kursisterne laver en analyse og fortolkning af filmen. De skal hver beskrive mindst en filmteknisk observation på en Google Docs. Vi ser på deres observationer, når vi samler op på klassen
Mål: At kunne lave en analyse og fortolkning af en kortfilm

14. Afsluttende projekt: Kursisterne skal lave en analyse og fortolkning af kortfilmen Bawke af Hisham Zaman og/eller novellen Solstrålen af Juliane Preussler. De skal lave et produkt, hvor de fremstiller deres analyse og fortolkning. De må lave en lydoptagelse med Vacaroo, en digital planche i Padlet, en filmoptagelse optaget med smartphone, en fremlæggelse med Prezi eller et skriftligt produkt af anden karakter.

søndag den 6. oktober 2013

Vejledning til Quizbean

Tidligere har jeg anmeldt den webtjeneste, som hed Quizpoo, men nu er lavet om til Quizbean (mine kolleger og jeg har tidligere grinet af navnet Quizpoo, så jeg kan godt forstå, at de har ændret det...). Quizbean er en tjeneste, hvor man kan lave sine egne quizzer. Det er ret enkelt, og kursisterne skal ikke have en adgangskode for at lave quizzen. Sidstnævnte er et kæmpe plus i min verden.

Jeg har lavet en vejledning til Quizbean, som I kan finde her:



I kan her se et par af de quizzer, som jeg har lavet med tjenesten:







I kan også se mit tidligere indlæg om Quizbean her







En af mine kolleger har problemer med at afspille quizzen på sin computer. Det er meget mystisk, for mine kursister har aldrig problemer. Jeg håber, at I kan :-)









torsdag den 3. oktober 2013

Lav tegneserier med Toondoo

En af de sjoveste webtjenester, jeg har prøvet, er helt klart Toondoo. Som navnet antyder er det en tjeneste, hvor man kan skabe sine egne tegneserier. I kan se mit forsøg med tjenesten her:





Den skarpe vil se, at jeg karikererer Michael Merrild og jeg som instruktører på web2-beviset (jeg havde lidt tid en af dagene, fordi deltagerne arbejdede så koncentreret). Man kan også vælge at lave menneskefigurer, men jeg syntes, det var morsomt, at lave nogle sjove figurer. Jeg fik lavet ovenstående tegneserie på ingen tid, og det viser, at programmet er ganske simpelt at sætte sig ind i. Man kan også ifølge Web2-bevisets instruktion ændre i ansigtsudtryk og bevægelser, men det nåede jeg ikke.

Jeg blev virkelig grebet af at arbejde med denne webtjeneste. Der er SÅ morsomt... Jeg ser først og fremmest, at den kan bruges i danskundervisningen i et forløb om tegneserier. Her vil det være rigtig fedt af afslutte forløbet med, at kursisterne laver deres egen tegneserie. Den kan også være anvendelig i forhold til at skitsere handlingen i en svær tekst, eksempelvis en folkevise. I engelsk kan tjenesten måske bruges til at træne skriftligheden på en anderledes måde. Men pas på med denne tjeneste, for man bliver virkelig grebet... :-)

tirsdag den 1. oktober 2013

Google Docs som evalueringsredskab

Jeg er i øjeblikket i gang med et forsøg på mit FED-hold omkring løbende evaluering. Mit udgangspunkt er, at forskning viser, at løbende evaluering er med til at fastholde kursisterne (kilde har jeg desvære ikke på ståene fod, sorry...). Jeg kan se store muligheder i forhold til at anvende web2 i denne proces, da det er muligt at dele dokumenter med kursisterne. Jeg har netop lavet et personligt dokument til alle mine kursister på holdet (et Google Docs), hvor både jeg og den enkelte kursist kan redigere i. Intentionen er, at vi løbende kan have en dialog om deres faglige standpunkt. Eksempelvis fik de i sidste uge en skriftlig aflevering tilbage, hvor jeg gav feed back på en video optaget med Screencast-O-Matic. Princippet kan I se her.  Kursisterne skulle først lytte til videoen, hvorefter de skulle gå i deres personlige dokument og nedskrive gode og mindre gode aspekter ved deres aflevering. I dag har de vurderet, om de har forstået begreberne i det avisforløb, vi netop er blevet færdige med.

I kan her se et eksempel på, hvordan jeg har lavet dokumentet i Google Docs:




Gå til dokumentet her


Jeg håber på, at dette kan optimere kursisternes refleksion over egen læring. Dog må jeg indrømme, at jeg er  meget spændt på, hvordan dette kommer til at forløbe. Jeg skal selvfølgelig nok vende tilbage med mine refleksioner over det senere :-)



fredag den 27. september 2013

Prøv Socrative!

I går fik jeg som annonceret brugt Socrative, da jeg skulle samle op på emnet om argumentation. Jeg har tidligere brugt Socrative med stor succes i klasser med få kursister (ca. femten), men jeg var meget spændt på, hvordan det ville fungere i en forholdsvis stor klasse på næsten tredive kursister. Min frygt var, at de skulle vente på hinanden i løbet af quizzen.





Kursisterne havde i tirsdags lavet forskellige argumenter på vægge i Padlet, hvilket I kan se her. Jeg havde indsamlet nogle af deres argumenter, som vi brugte til quizzen i Socrative. Jeg læste et argument op, og så skulle kursisterne vurdere, om jeg appellerede til A. Pathos B. Logos C. Ethos (D og E brugte jeg bare ikke). Teknisk set fungerede det upåklageligt. Der var ikke ventetid, og jeg havde fint med overskud til at styre quizzen. Indholdet var måske lidt for komplekst til dette. For nogle var det svært at vurdere, hvilken appelform jeg brugte. På den anden side var det netop det, der var godt. Alle blev tvunget til at tage stilling, og efter hvert spørgsmål kunne vi diskutere på klassen, hvad de havde svaret. Jeg kan helt klart anbefale at bruge Socrative. Når man først har lært tjenesten at kende, så kan den give en god variation i undervisningen :-) 

Hvis ikke I kender Socrative, så har jeg tidligere skrevet dette indlæg, hvor jeg beskriver tjenesten. 



onsdag den 25. september 2013

Argumentation på en væg i Padlet

Jeg har igen i dag brugt Padlet på mit FED-danskhold. Jeg må blot konstatere, at det er min absolutte favorittjeneste for tiden. I dag arbejdede vi med argumenter og appelformer. Indledningsvis arbejdede vi med Dansk Direkte, hvorefter kursisterne så selv skulle lave forskellige argumenter på vægge i Padlet. Jeg havde på forhånd lavet forskellige vægge, hvorpå der skulle diskuteres forskellige emner. Kursisterne skulle - hvis det gav mening - vurdere hvilken appelform de brugte for at overbevise om deres holdning.

I kan her se et eksempel på en væg her:



Gå direkte til væggen her      

I morgen har jeg planlagt, at vi skal lave en livetest i Socrative for at samle op på appelformerne. Jeg er lidt spændt på det, eftersom jeg ikke har brugt Socrative sammen med 26 kursister før. 

søndag den 22. september 2013

Hvilken tjeneste skal du bruge til mindmaps?

I sidste uge skrev jeg om Mindmup, som både mine kursister og jeg fik brugt i ugens løb. Jeg er dog stadig ikke helt tilfreds med tjenesten, så jeg bestemte mig for at undersøge de forskellige mindmap-tjenester, som er tilgængelige. Det er der kommet dette lange indlæg ud af. Og selvfølgelig blev konklusionen, at alle tjenesterne kan noget forskelligt, men ikke det hele....


Popplet:

Popplet er en tjeneste, som man i høj grad kan bruge til at lave mindmaps. Man skal have en bruger for at arbejde i Popplet, og ligeledes skal man have en bruger for at arbejde kollaborativt. Tjenesten har et lækkert layout, og man kan indsætte videoer og billeder. Man skal dog gemme billederne på sin computer først, da man ikke bare kan indsætte en url-adresse. Dog kan man indsætte billeder ved hjælp af Vimeo eller Flickr (altså kan man bruge nogle billeder, som ligger i programmet). Som I kan se på billedet, kan man også tegne selv i boblerne, hvilket er lidt morsomt, synes jeg. Popplet er ganske simpelt at arbejde med, og det kan bruges til andet end mindmaps. Her kan I se, hvordan jeg har brugt tjenesten til at lave en tidslinje over handlingen i novellen Solstrålen af Juliane Preussler.




I kan se min mindmap lavet i Popplet  her



Mind42

Mind 42 er en anden web2-tjeneste, hvor man kan lave mindmaps. Man skal også være bruger for at arbejde her, men man kan lave et fælles brugernavn, som alle kursister i klassen arbejder på (jeg har tidligere lavet et fælles brugernavn i tjenesten, som hele min klasse arbejdede på, hvilket er beskrevet her). Mine kursister var dog ikke så begejstrede for tjenesten. Der kan kun laves vandrette bobler (se billedet), hvilket virker begrænsende. Et plus er dog, at man kan indsætte ikoner og billeder fra nettet, men selvom man gør det, bliver layoutet alligevel lidt kedeligt. Ifølge Web2beviset kan man arbejde kollaborativt i realtid, men jeg fik det ikke til at fungere.





I kan se min mindmap lavet i Mind42 her


Bubbl.us

Bubbl.us er en af de tjenester, hvor man ikke nødvendigvis behøver at have en bruger. Uden at logge ind kan man lave en mindmap, og gemme den som en jpg-fil. Tjenesten er indbydende med mange farver og let at arbejde med. Man kan (formentlig) ikke indsætte billeder og video i sin mindmap, men den er alligevel visuel flot. Mit indtryk er, at det er en rigtig god tjeneste, hvis kursisterne skal arbejde individuelt med deres egen mindmap.






I kan se min mindmap lavet i Bubl.us her



Mindmeister

For at lave en mindmap i Mindmeister skal man have en bruger. Layoutet er lidt kedeligt, men man kan - hvis man opgraderer sin konto - indsætte billeder og links. Jeg formåede dog at få indsat en film fra You Tube og et billede uden at opgradere min konto. Med tjenesten kan man arbejde kollaborativt i realtid blot ved at dele en URL-adresse, hvilket er et stort plus. Jeg havde egentlig opgivet at få det til at fungere, men lige pludselig kunne jeg arbejde kollaborativt fra to computere.



I kan se min mindmap lavet i Mindmeister her




Mindmup

Mindmup er den tjeneste, som jeg indtil nu har haft størst succes med. Flere af mine kursister bruger det jævnligt, og jeg er selv glad for tjenesten. Layoutet er indbydende, og man kan lave en mindmap uden at have et login. Når man er færdig eksporterer man flot sin mindmap til en PNG-fil, og så har man sin mindmap. Man kan koble mindmup til sit Google Drev, hvilket er smart. Det er dog en meget lang proces at lave en mindmap, hvor man kan arbejde kollaborativt. Faktisk vil jeg ikke anbefale at bruge Mindmup, hvis man skal arbejde flere om den samme mindmap.




I kan se min mindmap lavet i Mindmup her


Ja, det var noget af en lang smøre. Hvis kursisterne skal arbejde individuelt og uden brugernavn, så er Mindmup eller Bubbl.us helt klart de bedste, synes jeg. De to tjenester ligner hinanden meget, så hvilken tjeneste man vælger er op til temperament.  Hvis kursisterne skal arbejde kollaborativt, så skal de have et login, og så vil jeg helt klart vælge Popplet.

fredag den 20. september 2013

I gang med Mindmup

I denne uge har både kursisterne og jeg brugt Mindmup til at lave mindmaps. Jeg har brugt tjenesten til at illustrere, hvilke aspekter en filmanmeldelse skal indeholde. I kan se min mindmap her
Herefter skulle kursisterne lave deres egen mindmap, hvor de skulle udfylde boblerne udfra kortfilmen De nye lejere af Anders Thomas Jensen. Intentionen med øvelsen var, at de skulle lave en mindmap, som dannede udgangspunkt for en skriftlig opgave. Min oplevelse er, at Mindmup er en ganske glimrende tjeneste. Den er simpel, men har et indbydende layout. 


Snapshot af min mindmap


Mit eneste kritikpunkt af tjenesten er dog, at det er en LAAAAAANG proces, hvis kursisterne skal arbejde kollaborativt. Det kan lade sig gøre at samarbejde i realtid, men det er meget besværligt. Hvis nogen af jer har fundet en simpel måde at få det til at fungere på, så er jeg meget interesseret.  

onsdag den 18. september 2013

Google Tegning

Jeg har længe været stor fan af formularer og dokumenter, som kan laves i Google Drev. Jeg har for nyligt opdaget, at man i drevet også kan lave tegninger. Faktisk kan man lave en form for digital planche, hvilket jeg synes er meget smart. Normalvis har jeg brugt Glogtster til dette, men jeg er træt af, at de altid ændrer login-metoden. Først skal man have brugernavn, så kan man bruge facebook, så kan man ikke... Det er så irriterende, at jeg har droppet Glogster i øjeblikket. Jeg har tidligere i år brugt Padlet, hvilket I kan se her. Det fungerede glimrende, men der er begrænsede muligheder i forhold til layout. Tegninger lavet i Google Drev kan faktisk bidrage med en del her. Der er mange muligheder i forhold til layout, idet man kan arbejde med mange farver, tekstbokse mm. Det er desuden muligt at arbejde kollaborativt.

Tidligere i dette skoleår brugte vi Padlet til at lave en personkarakteristik af L.O.C. Jeg har her forsøgt at lave digital planche i Google Tegning. Jeg har indsat lidt "gejl" blot for at illustrere, hvad tjenesten kan:



For at gå til væggen kan I gå ind på dette link

søndag den 15. september 2013

Litteratur om web2

Som tiden går, er der flere og flere ting, som foregår på computeren. Indtil videre har jeg faktisk ikke læst en eneste bog om web2,0, hvilket på ingen måde ligner mig. Det hele foregår "i skyen", og jeg må indrømme, at jeg nogle gange savner at have en rigtig bog i hånden. Dygtige Michael Merrild har præsenteret mig for følgende titler, som jeg da hurtigst muligt skal have fingrende i:



E-læring på web2,0 af Nina Bonderup Dohn og Lars Johnsen



iDing af Brian Dupont Larsen og Maja Bøtcher Hansen. 
(gratis prøveadgang til kan fås hos Systime)




Flip your classroom af Jonathan Bergman og Aaron Sams 





E-tivities af Gilly Salmon



Web2,0: How-to for educators af Gwen Solomon og Lynne Schrum




Web2,0: New tools, new schools af Gwen Solomon og Lynne Schrum

fredag den 13. september 2013

Fælles notater med Google Docs

Når man arbejder lektieinkluderende, som jeg gør, så er hurtige kursister altid en udfordring. Som lærer skal man differentiere ekstremt meget, eller også skal man have nogle ekstraopgaver i baghånden, som de hurtige kan lave. Dog skal ekstraopgaverne også være meningsfyldte. Jeg kan udmærket forstå, at man ikke gider at lave ekstra grammatik hver eneste dag.

I dag brugte jeg Google Docs på den måde, at de hurtige kursister skulle arbejde på nogle fælles notater. I kan se dokumentet her. Umiddelbart synes jeg, at det giver god mening, at arbejde på denne måde. De hurtige kursister arbejder på et dokument, som vi bruger bagefter. Det er ikke bare ekstraopgaver, som bliver lagt ned i tasken. Tilmed kan de lidt langsommere kursister også få glæde af arbejdet. Win win, synes jeg :-)





Nu vil jeg efter en hård uge med både undervisning og instruktør-tjans på web2-beviset holde weekend. God weekend til jer alle!!

tirsdag den 10. september 2013

Lav simple lydoptagelser med Vocaroo

Vocaroo er en tjeneste på nettet, som giver dig mulighed for at lave lydoptagelser på en meget simpel måde. Tjenesten giver ikke mulighed for at samarbejde på samme måde som web2-tjenesterne - derfor er den nok heller ikke med på web2-beviset - men den er bare så simpel, at den er værd at stifte bekendtskab med. Man går stort set bare ind på hjemmesiden, trykker start, siger noget, trykker stop og gemmer. Så har man en lydoptagelse...

På EMU har jeg fundet denne vejledning




Man kan distribuere lydoptagelsen enten ved at sende et link eller ved at sende til den til en email. I kan lytte til min prøve her

Jeg forestiller mig, at tjenesten er god at bruge på dansk g-niveau, hvor kursisterne til eksamen skal vise, at de kan læse op. De kan i løbet af året optage deres egen oplæsning. Derudover må den være god til fremmedsprog, hvor man især har brug for at træne den mundtlige udtale.

søndag den 8. september 2013

Ideer til Screencast-O-Matic

Et af de bedste programmer, jeg er stødt på, er uden tvivl Screencast-O-Matic, som kan optage din skærm. Jeg bruger dagligt programmet til at optage videoer med korte læreroplæg eller give feedback på afleveringer. I starten skal man virkelig overvinde sig selv, for det er frygteligt at høre sig selv... Jeg er absolut ikke den medfødte kommentator, eftersom jeg taler alt for hurtigt, og når jeg så laver disse videoer, så går jeg i total slowmotion. Dog har jeg bestemt mig for at lægge alle disse overvejelser på hylden. Mine videoer er langt fra perfekte, men det forventer jeg heller ikke, at kursisternes er.

Jeg forestiller mig, at tjenesten har særlige kvaliteter i forhold til fjernundervisning. Her er nogle ideer til, hvordan man kan bruge Screencast-O-Matic i sin undervisning.


1. Man kan lav et læreroplæg, som indtales på video. I baggrunden kan man have et notatark eller et slideshow, som enten er lavet med Power Point eller Prezi. Sådan en video stemmer godt overens med tankerne bag The Flipped Classroom. Kursisterne skal se videoen hjemme, hvorefter de arbejder med det på klassen.
2. Kursisterne kan også selv lave oplæg, som indtales på video. I engelsk optog nogle af mine kursister en video, hvor de lagde lyd til et slideshow lavet i Prezi. Det kunne være et alternativ til en almindelig fremlæggelse.
3. Man kan lave en video, hvor man fremlægger en eksemplarisk tekstanalyse. I baggrunden kan man have den tekst, som man analyserer, og man kan således fremdrage eksempler fra teksten
4. En af mine dygtige kolleger foreslog, at programmet kan bruges til at lave en gennemgang af en skriftlig aflevering. Man kan såledeslave en video, hvor man gennemgår, hvad kursisterne skal gøre i denne aflevering. Så er man fri for at gentage de samme spørgsmål, jo tættere på afleveringsfristen man kommer.
5. Jeg bruger programmet til at give feedback på stile. Jeg lægger stilen i baggrunden, og så indtaler jeg min feedback, mens jeg viser eksempler i selve stilen. Det fungerer meget bedre for mig end den traditionelle feedback, hvor man skriver nogle linjer til sidst.
6. I fremmedsprog kan  man bruge programmet til at vise, hvordan man udtaler ordene. To af mine super dygtige kolleger, som underviser ordblinde i engelsk, har simpelthen lavet videoer til en bog for at gennemgå lyde og principper.
7. Man kan få kursisterne til at lave en video, hvor de gennemgår figurer eller tabeller. Jeg forestiller mig, at det kunne være en god øvelse i matematik, hvis kursisterne skal lægge lyd til Geogebra.
8. Kursisterne kan lave en alternativ gennemgang af nogle arbejdsspørgsmål på den måde at de indtaler svarene på video
9. Kursisterne kan lave en anderledes aflevering. I stedet for at lave en skriftlig anmeldelse, så kan de indtale den på video.


Jeg er så begejstret for Screencast-O-Matic, at jeg ikke har undersøgt andre lignende tjenester på markedet. Måske jeg skal afprøve andre tjenester blot for ar udvide min horisont lidt :-)



Min gennemgang af basal sætningsanalyse

torsdag den 5. september 2013

Padlet

I denne uge har vi igen arbejdet med Padlet på mit FED-danskhold. I sidste uge lavede vi en skriveøvelse på en væg i Padlet, hvilket fungerede rigtig godt. Opgaven kan I se herI dag skulle kursisterne så selv lave en væg, hvor formålet var at karakterisere L.O.C. Min intention var, at de skulle lave en grundig personkarakteristik, fordi jeg ofte oplever, at de springer let hen over denne analysedel.

I kan se et eksempel på en væg her:







Artiklen, som vi brugte til arbejdet, kan I læse her

Jeg synes, at mange kursister fik arbejdet rigtig godt med opgaven. Mange fik lavet god informationssøgning på nettet/i artiklen, og de fik brugt deres kreative side. Den største gevinst er dog helt sikkert, at mange fik træning i at skrive og formulere sig. Jeg har ofte problemer med at få kursisterne til at skrive nok i hverdagen, hvilket Padlet er et glimrende redskab til. Der er dog også nogle ulemper ved at arbejde med Padlet. Tjenesten er en af mine favoritter, fordi den er så simpel, men det kan også blive en ulempe. Mange af kursisterne ønsker flere muligheder i forhold til skrift og layout, og det kan være et problem at arbejde uden login (hvis ikke man logger ind, skal man huske at skrive url-adressen ned, så ikke væggen pludselig bliver væk). 

Padlet er dog stadig en af mine foretrukne web2-tjenester, fordi den er så let at gå til. Kursisterne kan på nul komma fem navigere rundt med billeder, videofilm og tekst :-)


mandag den 2. september 2013

Muligheder med Mindmup

Jeg har i et tidligere indlæg beskrevet min begejstring for www.mindmup.com. Som forventet var det også et af de programmer, som mange af lærerne på web2-beviset var begejstrede for. Min begejstring blev ikke mindre, da jeg havde en kursist, som helt uopfordret gik i gang med at bruge tjenesten til at lave en mindmap over hendes skriftlige aflevering - en filmanmeldelse. Hun har tidligere brugt programmet meget, og jeg fik at se, hvor let det er at anvende i praksis:

Jeg fik lov at fremvise hendes mindmap, og I kan se den her:


For at gå direkte til billedet, så tryk her

Jeg har desuden fundet ud af, at Mindmup kan forbindes med Google-drev, og således kan jeg nu oprette mindmaps ved blot at gå ind på mit drev i Google. Flere kan desuden arbejde på samme mindmap. Smart :-)