mandag den 4. februar 2013

Lektieinkluderende undervisning - hvordan?


Min kollega Tina og jeg skal på onsdag til Hobro for at holde foredrag om lektieinkluderende undervisning på AVU og HF. I vores oplæg vil vi blandt andet komme ind på, hvordan vi praktiserer lektieinkluderende undervisning på Herning HF og VUC. Vi har i den forbindelse samlet forskellige arbejdsformer, som vi mener er særligt anvendelige i lektieinkluderende undervisning.

Det er vores erfaring, at det stiller store krav til variationen i arbejdsformerne, at alle tekster skal læses på klassen. Jeg har her samlet de arbejdsformer, som vi arbejder med i forbindelse med læsning:

Individuel læsning: Dette bruges især ved korte, simple tekster. Her har vi sofaer og en puf i lokalet, således de elever, der har brug for at ligge eller sidde afslappende, kan det.
Individuel læsning med krav om notater: Dette bruges især, når vi skal læse en tekst, hvor der er mange faglige begreber. Mange af eleverne udtrykker, at de er glade for, at dette arbejde foregår på klassen og ikke hjemme. De er meget bevidste om, at det bliver gjort mere grundigt, når vi er sammen om det.
      Tidsafgrænset læsning: Dette bruges især ved lange, men lette tekster. Der afsættes en bestemt tid til at læse teksten. Nogle når kun at læse teksten, mens andre når at tage notater. 
      Makkerlæsning (to og to): Dette bruges ved alle typer af tekster. Det er den arbejdsform, som bedst kan bruges til alle typer af tekster.
      Højtlæsning: Denne arbejdsform bruges gerne ved sværere tekster. I den forbindelse bedes eleverne  have en overstregningstusch ved hånden. De skal således strege over, når der læses noget bestemt. Det kan eksempelvis være, når der står noget om personerne eller lignende.
      Rollelæsning: Denne arbejdsform er hentet fra cooperative-learning. I den oprindelige struktur er der fire roller, jeg bruger dog kun tre i min undervisning. Der er tre roller 1) En der læser 2) En der gengiver det læste 3) En der giver det læste en overskrift. Igennem hele teksten skal de således skiftes til at have disse roller. Det fungerer glimrende!
      Lydfiler: Denne arbejdsform bruges især til lyrik eller til tekster, som ligger oplæst på nettet. Det giver god variation i undervisningen. På Youtube kan man jo finde de fleste sange, og mange eventyr findes også oplæst på nettet. 

Rollelæsningen findes beskrevet i denne bog 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar