torsdag den 28. marts 2013

Lidt varme i en kold tid!

Jeg giver ikke så meget for sådanne priser, men det varmer nu alligevel i denne tid :-)
Anerkendelse kan vi alle bruge. Ikke mindst er jeg super stolt af, at en ordblind pige tager mod til sig og formulerer en tekst, som trykkes i et landsdækkende blad/hjemmeside. Go girl!!




http://politiken.dk/uddannelse/uddannelsespris/ungdomsuddannelse/ECE1931406/indstillet-stine-aaen-drr-nicolai-holm-nielsen-og-maj-fjord-christiansen--herning-hf-og-vuc/

I'm fed up...

Det er ved at være længe siden, at jeg har skrevet et indlæg. Det skyldes først og fremmest, at jeg har arbejdet hårdt på den blog, som eleverne og jeg bruger i hverdagen. På bloggen kan eleverne se, hvad vi skal lave, og desuden kan de bruge den som et slags opslagsværk, hvor de kan finde faglige informationer. I kan se bloggen her:

 
 
Jeg er desuden kommet til det punkt, hvor jeg føler, at jeg har kendskab til de webtjenester, som jeg kan overkomme at bruge i hverdagen. Jeg kan mærke, at jeg ikke "magter" flere webtjenester lige nu. Ikke sagt at jeg ikke vil lære flere webtjenester at kende - den tid kommer ikke foreløbigt - men jeg føler, at jeg lige nu er fortrolig med række fantastiske webtjenester, som jeg kan integrere i min undervisning. Det giver mest mening for mig at have en håndfuld webtjenester, som både eleverne og jeg er fortrolige med. Det bliver for fragmenteret og overfladisk, hvis vi arbejder med flere.
 
Jeg har i denne uge igen brugt padlet, hvilket I kan se her:
 
 
 
 
 
 
 
 



torsdag den 14. marts 2013

En kombi af Prezi og Screencast-o-Matic

Forleden dag spurgte nogle kursister, om jeg ville hjælpe dem med at optage et engelskoplæg på videofil. De måtte enten lave et oplæg for klassen eller aflevere et oplæg på videofil, og de syntes, at "mit program var så smart". Sammen fandt vi ud af, at Screencast-o-Matic faktisk fungerer glimrende sammen med Prezi. Hvis man bruger begge programmer samtidigt, bliver de forskellige slides vist, mens man taler. De kunne således læse op fra deres manuskript, mens deres slides blev vist på skærmen.
For at se hvordan det fungerer, har jeg lavet et meget kort oplæg om eventyr. I kan se det her:







Jeg undskylder på forhånd, at det lyder en smule mekanisk. Der er ikke meget sjæl i det, må jeg indrømme Det hjælper heller ikke, at jeg ikke kan udtale ordene "litterær skat" - meget svære ord åbenbart :-)

Oplægget er dog meget simpelt at lave, og jeg tænker, at det er en gave til al sprogundervisning...



mandag den 11. marts 2013

Rim i Padlet

Mange af mine elever har for nyligt sagt, at de har lidt svært ved at genkende de forskellige typer af rim. Jeg tænkte, at det var en oplagt mulighed for at lave lidt kreativt i Padlet. Opgaven lød på, at de skulle beskrive de forskellige typer af rim, som vi arbejder med, og de skulle lave nogle eksempler. De fik en undervisningslektion til opgaven.  
I kan se nogle  af deres vægge her: 






Jeg har netop samlet deres forskellige eksempler, således vi i morgen skal se på dem og identificere de forskellige rimtyper. De plejer at elske, når man bruger deres arbejde. 

onsdag den 6. marts 2013

Gode ideer til at arbejde med symbolik i dansk

Da vi for et stykke tid siden skulle arbejde med billedsprog i dansk, havde jeg sat nogle timer af til at arbejde intensivt med symbolik. Det er min oplevelse, at de fleste elever er med på, at duen symboliserer fred, hvid symboliserer uskyld mm. Dog oplever jeg, at mange af eleverne har svært ved at finde symbolik i det daglige tekstarbejde.
Jeg fandt denne muskikvideo lavet af Medina, som vi brugte, da den er fængende og indeholder mange symboler:



For altid af Medina 

Min dygtige kollega Maj Fjord Christiansen http://www.majfjord.dk/ har senere fundet denne artikel, som supplerer videoen rigtig godt.

http://go.tv2.dk/articlefornoejelse/id-41438785:medina-begraver-sin-r%C3%A5dne-sj%C3%A6l-i-ny-video.html?forside

Eva Pors fra bloggen 111 variationer i undervisningen har på sin blog beskrevet, hvordan hun arbejder med symbolik. Hun arbejder bl.a. med Astrid Saalbachs novelle ’Kødet’, hvor hun organiserer arbejdet ved brug af CL. I kan læse hendes beskrivelse her:

http://111variation.blogspot.dk/2011/12/11-succesrige-sekvenser-fra-11_20.html



mandag den 4. marts 2013

Linoit - et mix af Padlet og Glogster

Web2beviset har netop præsenteret mig/os for webtjenesten Linoit, hvilken jeg i dag har brugt lidt tid på at udforske. Tjenesten er en blanding af Padlet og Glogster, og den giver mulighed for at lave en væg, hvor du kan arrangere tekst, billeder, videoer mm. I kan se mit prøveforsøg her:




Jeg synes, at tjenesten er meget simpel at anvende. Faktisk vil jeg sige, at den er mere simpel end Glogster, dog har Glogster flere muligheder i forhold til at lave visuelt lækre detaljer. Derfor vil jeg især bruge Glogster, når eleverne skal lave det, vi i gamle dage kaldte plancher. Det kan eksempelvis være i opgaver, hvor eleverne skal arbejde på at lave et visuelt udtryk. Vi har netop lavet en opgave i samfundsfag, hvor eleverne skulle lave en planche over højre-venstre-skalaen. En elev valgte at bruge Glogster i stedet for de traditionelle programmer (eksempelvis Paint). I kan se et billede af hendes digitale planche her:





Jeg har lidt svært ved at adskille Linoit og Padlet. Dog kan man meget let oploade wordfiler i Linoit, hvilket jeg synes er mega smart. Layoutet er også mere lækkert i Linoit, da det ligner ægte stickynotes, man sætter på væggen. Begge webtjenester vil jeg bruge, når eleverne skal finde information og arrangere denne information på en eller anden måde.  I sidste uge lavede en elev en væg i Padlet om nationalromantikken. Den kan I se på billedet her:





Der er mange muligheder, så det er bare med at komme i gang :-)




lørdag den 2. marts 2013

Om målsætning og evaluering

Man kan vist roligt sige, at begreberne målsætning og evaluering er på mode i disse tider. En af vores ledere fortalte for nyligt, at undersøgelser viser, at løbende målsætning og evaluering faktisk er med til at fastholde kursisterne. På min arbejdsplads, Herning HF og VUC, kæmper vi rigtig meget for at fastholde kursisterne, og vi arbejder derfor meget med at målsætte og evaluere undervisningen.
Idealistisk set skal målsætning og evaluering være en fast bestanddel af undervisningen. Det er ikke bare noget, som vi bruger engang imellem. Jeg har forsøgt at etablere en fast struktur på min målsætning og evaluering (ja, det kommer nok ikke bag på  jer, der kender mig, at jeg har brug for struktur).  Jeg starter ALTID timerne med at præsenere dagens mål. Jeg plejer at skrive dem på vores tavle, men jeg har senest forsøgt mig med en elektronisk udgave. Eksempler kan I se her på min kursistblog:


En af mine kursister kom for et stykke tid hen og sagde efter en time: "Stine, det er virkelig fedt, at du bruger tid på at skrive de der mål ned. Det er dejligt, at man ved, at der er et mål med de opgaver, vi laver". Jeg må indrømme, at jeg nok er god til at målsætte, men knap så god til at evaluere. Evaluering er ikke en lige så fast bestanddel af min undervisning som målsætningen - det er altså et område jeg arbejder på. Jeg har dog listet forskellige simple evalueringsformer, som jeg bruger:

- Exitkort (efter undervisningen): Skriv ned på et stykke papir, hvad ordene socialisme, liberalisme og konservatisme betyder?
- Huskekort (før undervisningen): Hvad kan du huske om lyrik?
- Stop op og reflekter: Hvad lærer du lige nu? Hvorfor?
- Opsummeringskort: Hvad har du lært i dag?
- Tests lavet i Google-formular
- Grammatikkort: Jeg har eksempelvis nogle kort med udsagnsord skrevet i forskellige bøjningsformer. Til sidste kursistsamtale tog jeg kortene med for at se, om kursisterne kunne huske de forskellige bøjningsformer.
- Jeg skriver 5 spørgsmål på tavlen, som eleverne besvarer på en lap papir inden de forlader undervisningen
- Selvevaluering: Indeholder din stil det, den skal (se den blå figur nederst)
- Korte 10 minutters grammatikprøver (de er lette at lave og hurtige at rette)
- Kig på dagens mål. Har du opfyldt målene? Indsæt tallene i den gule cirkel