torsdag den 20. december 2012

Rapmusik og elektroniske tekster i danskundervisningen

Jeg har netop afsluttet et forløb om rapmusik på mit FED-hold. Det var en stor succes, og jeg vil da helt klart anbefale at anvende rapmusik som en indgang til at arbejde med lyrik. Desuden kan det være en måde at arbejde med elektroniske tekster ved at integrere musikvideoerne.
Dog synes jeg ikke, at alle tekster er lige velegnede til at bruge i undervisningsammenhænge. Eksempelvis bryder jeg mig ikke om de sange, hvor sproget er alt for vulgært. Jeg mener heller ikke, at det hører sig til i undervisningen. Her er en liste over nogle sange, som jeg synes er gode at arbejde med:

L.O.C: Vendt om
Niarn: Bare sig til
Niarn: Antihelt
Burhan G og Ankerstjerne: Ta' hvad du vil
Natasja: Gi' mig Danmark tilbage
Natasja: I Danmark er jeg født

Derudover kan jeg klart anbefale artiklen Sprogblomster eller verbalt ukrudt skrevet af Ole Grosen (brugt til FED skriftlig eksamen sommeren 2011) og Dansk i dybden - rap af Amanda Lundberg Kelly.


onsdag den 19. december 2012

Smartphone i undervisningen


Inde på web2bevisets hjemmeside kan jeg se, at der snart kommer et nyt modul omhandlende mobiler i undervisningen. Er der nogen der ved, hvad det koster? Og eventuelt hvor mange arbejdstimer, man forventes at bruge på det?

Facebook

Jeg har længe været STOR modstander af at have noget som helst med Facebook at gøre i forbindelse med skolen. Efter at have være på dette IT-kursus har jeg overgivet mig. Vi har i min klasse oprettet en facebookgruppe, og den bruges med stor succes til både sociale og faglige ting.
Vigtige beskeder bliver lagt på siden, hvis man skal være sikker på, at de skal nå frem. For Facebook det tjekker de :-) Klassen skulle lave et evalueringsskema, og jeg lagde linket ud på facebookgruppen. Selv dem, der ikke var i skole, så det, og fik det lavet!!
I forrige uge brugte jeg det i forbindelse med en aflevering, som eleverne skulle lave. De skulle skrive en klumme om sprogbrug (en eksamensopgave på D-niveau). Vi læste artiklen sammen om onsdagen (det er jo lektieinkluderende undervisning), og bagefter skulle de trække en seddel hos mig. Der kunne eksempelvis stå: "Får man respekt ved at anvende grimmere sprog, som artiklen påstår?" eller "Anvender unge et grimt sprog for at løsrive sig fra forældrene. Hvad tror du?". De skulle herefter gå ind på vores facebookgruppe og lave et opslag med et svar på 5-10 linjer. De fik lavet nogle gode svar, og dagen efter måtte de få inspiration fra de forskellige indlæg, da de skulle skrive selve stilen. På den måde fik vi gang i noget vidensdeling, og vi fik hjulpet de elever, som aldrig har noget at skrive.


Så hurra for facebook. Og det gode er, at vi nu kan man også holde øje med, når de er på facebook i timerne!!! :-)