fredag den 27. september 2013

Prøv Socrative!

I går fik jeg som annonceret brugt Socrative, da jeg skulle samle op på emnet om argumentation. Jeg har tidligere brugt Socrative med stor succes i klasser med få kursister (ca. femten), men jeg var meget spændt på, hvordan det ville fungere i en forholdsvis stor klasse på næsten tredive kursister. Min frygt var, at de skulle vente på hinanden i løbet af quizzen.





Kursisterne havde i tirsdags lavet forskellige argumenter på vægge i Padlet, hvilket I kan se her. Jeg havde indsamlet nogle af deres argumenter, som vi brugte til quizzen i Socrative. Jeg læste et argument op, og så skulle kursisterne vurdere, om jeg appellerede til A. Pathos B. Logos C. Ethos (D og E brugte jeg bare ikke). Teknisk set fungerede det upåklageligt. Der var ikke ventetid, og jeg havde fint med overskud til at styre quizzen. Indholdet var måske lidt for komplekst til dette. For nogle var det svært at vurdere, hvilken appelform jeg brugte. På den anden side var det netop det, der var godt. Alle blev tvunget til at tage stilling, og efter hvert spørgsmål kunne vi diskutere på klassen, hvad de havde svaret. Jeg kan helt klart anbefale at bruge Socrative. Når man først har lært tjenesten at kende, så kan den give en god variation i undervisningen :-) 

Hvis ikke I kender Socrative, så har jeg tidligere skrevet dette indlæg, hvor jeg beskriver tjenesten. 



onsdag den 25. september 2013

Argumentation på en væg i Padlet

Jeg har igen i dag brugt Padlet på mit FED-danskhold. Jeg må blot konstatere, at det er min absolutte favorittjeneste for tiden. I dag arbejdede vi med argumenter og appelformer. Indledningsvis arbejdede vi med Dansk Direkte, hvorefter kursisterne så selv skulle lave forskellige argumenter på vægge i Padlet. Jeg havde på forhånd lavet forskellige vægge, hvorpå der skulle diskuteres forskellige emner. Kursisterne skulle - hvis det gav mening - vurdere hvilken appelform de brugte for at overbevise om deres holdning.

I kan her se et eksempel på en væg her:



Gå direkte til væggen her      

I morgen har jeg planlagt, at vi skal lave en livetest i Socrative for at samle op på appelformerne. Jeg er lidt spændt på det, eftersom jeg ikke har brugt Socrative sammen med 26 kursister før. 

søndag den 22. september 2013

Hvilken tjeneste skal du bruge til mindmaps?

I sidste uge skrev jeg om Mindmup, som både mine kursister og jeg fik brugt i ugens løb. Jeg er dog stadig ikke helt tilfreds med tjenesten, så jeg bestemte mig for at undersøge de forskellige mindmap-tjenester, som er tilgængelige. Det er der kommet dette lange indlæg ud af. Og selvfølgelig blev konklusionen, at alle tjenesterne kan noget forskelligt, men ikke det hele....


Popplet:

Popplet er en tjeneste, som man i høj grad kan bruge til at lave mindmaps. Man skal have en bruger for at arbejde i Popplet, og ligeledes skal man have en bruger for at arbejde kollaborativt. Tjenesten har et lækkert layout, og man kan indsætte videoer og billeder. Man skal dog gemme billederne på sin computer først, da man ikke bare kan indsætte en url-adresse. Dog kan man indsætte billeder ved hjælp af Vimeo eller Flickr (altså kan man bruge nogle billeder, som ligger i programmet). Som I kan se på billedet, kan man også tegne selv i boblerne, hvilket er lidt morsomt, synes jeg. Popplet er ganske simpelt at arbejde med, og det kan bruges til andet end mindmaps. Her kan I se, hvordan jeg har brugt tjenesten til at lave en tidslinje over handlingen i novellen Solstrålen af Juliane Preussler.




I kan se min mindmap lavet i Popplet  her



Mind42

Mind 42 er en anden web2-tjeneste, hvor man kan lave mindmaps. Man skal også være bruger for at arbejde her, men man kan lave et fælles brugernavn, som alle kursister i klassen arbejder på (jeg har tidligere lavet et fælles brugernavn i tjenesten, som hele min klasse arbejdede på, hvilket er beskrevet her). Mine kursister var dog ikke så begejstrede for tjenesten. Der kan kun laves vandrette bobler (se billedet), hvilket virker begrænsende. Et plus er dog, at man kan indsætte ikoner og billeder fra nettet, men selvom man gør det, bliver layoutet alligevel lidt kedeligt. Ifølge Web2beviset kan man arbejde kollaborativt i realtid, men jeg fik det ikke til at fungere.





I kan se min mindmap lavet i Mind42 her


Bubbl.us

Bubbl.us er en af de tjenester, hvor man ikke nødvendigvis behøver at have en bruger. Uden at logge ind kan man lave en mindmap, og gemme den som en jpg-fil. Tjenesten er indbydende med mange farver og let at arbejde med. Man kan (formentlig) ikke indsætte billeder og video i sin mindmap, men den er alligevel visuel flot. Mit indtryk er, at det er en rigtig god tjeneste, hvis kursisterne skal arbejde individuelt med deres egen mindmap.






I kan se min mindmap lavet i Bubl.us her



Mindmeister

For at lave en mindmap i Mindmeister skal man have en bruger. Layoutet er lidt kedeligt, men man kan - hvis man opgraderer sin konto - indsætte billeder og links. Jeg formåede dog at få indsat en film fra You Tube og et billede uden at opgradere min konto. Med tjenesten kan man arbejde kollaborativt i realtid blot ved at dele en URL-adresse, hvilket er et stort plus. Jeg havde egentlig opgivet at få det til at fungere, men lige pludselig kunne jeg arbejde kollaborativt fra to computere.



I kan se min mindmap lavet i Mindmeister her




Mindmup

Mindmup er den tjeneste, som jeg indtil nu har haft størst succes med. Flere af mine kursister bruger det jævnligt, og jeg er selv glad for tjenesten. Layoutet er indbydende, og man kan lave en mindmap uden at have et login. Når man er færdig eksporterer man flot sin mindmap til en PNG-fil, og så har man sin mindmap. Man kan koble mindmup til sit Google Drev, hvilket er smart. Det er dog en meget lang proces at lave en mindmap, hvor man kan arbejde kollaborativt. Faktisk vil jeg ikke anbefale at bruge Mindmup, hvis man skal arbejde flere om den samme mindmap.




I kan se min mindmap lavet i Mindmup her


Ja, det var noget af en lang smøre. Hvis kursisterne skal arbejde individuelt og uden brugernavn, så er Mindmup eller Bubbl.us helt klart de bedste, synes jeg. De to tjenester ligner hinanden meget, så hvilken tjeneste man vælger er op til temperament.  Hvis kursisterne skal arbejde kollaborativt, så skal de have et login, og så vil jeg helt klart vælge Popplet.

fredag den 20. september 2013

I gang med Mindmup

I denne uge har både kursisterne og jeg brugt Mindmup til at lave mindmaps. Jeg har brugt tjenesten til at illustrere, hvilke aspekter en filmanmeldelse skal indeholde. I kan se min mindmap her
Herefter skulle kursisterne lave deres egen mindmap, hvor de skulle udfylde boblerne udfra kortfilmen De nye lejere af Anders Thomas Jensen. Intentionen med øvelsen var, at de skulle lave en mindmap, som dannede udgangspunkt for en skriftlig opgave. Min oplevelse er, at Mindmup er en ganske glimrende tjeneste. Den er simpel, men har et indbydende layout. 


Snapshot af min mindmap


Mit eneste kritikpunkt af tjenesten er dog, at det er en LAAAAAANG proces, hvis kursisterne skal arbejde kollaborativt. Det kan lade sig gøre at samarbejde i realtid, men det er meget besværligt. Hvis nogen af jer har fundet en simpel måde at få det til at fungere på, så er jeg meget interesseret.  

onsdag den 18. september 2013

Google Tegning

Jeg har længe været stor fan af formularer og dokumenter, som kan laves i Google Drev. Jeg har for nyligt opdaget, at man i drevet også kan lave tegninger. Faktisk kan man lave en form for digital planche, hvilket jeg synes er meget smart. Normalvis har jeg brugt Glogtster til dette, men jeg er træt af, at de altid ændrer login-metoden. Først skal man have brugernavn, så kan man bruge facebook, så kan man ikke... Det er så irriterende, at jeg har droppet Glogster i øjeblikket. Jeg har tidligere i år brugt Padlet, hvilket I kan se her. Det fungerede glimrende, men der er begrænsede muligheder i forhold til layout. Tegninger lavet i Google Drev kan faktisk bidrage med en del her. Der er mange muligheder i forhold til layout, idet man kan arbejde med mange farver, tekstbokse mm. Det er desuden muligt at arbejde kollaborativt.

Tidligere i dette skoleår brugte vi Padlet til at lave en personkarakteristik af L.O.C. Jeg har her forsøgt at lave digital planche i Google Tegning. Jeg har indsat lidt "gejl" blot for at illustrere, hvad tjenesten kan:



For at gå til væggen kan I gå ind på dette link

søndag den 15. september 2013

Litteratur om web2

Som tiden går, er der flere og flere ting, som foregår på computeren. Indtil videre har jeg faktisk ikke læst en eneste bog om web2,0, hvilket på ingen måde ligner mig. Det hele foregår "i skyen", og jeg må indrømme, at jeg nogle gange savner at have en rigtig bog i hånden. Dygtige Michael Merrild har præsenteret mig for følgende titler, som jeg da hurtigst muligt skal have fingrende i:



E-læring på web2,0 af Nina Bonderup Dohn og Lars Johnsen



iDing af Brian Dupont Larsen og Maja Bøtcher Hansen. 
(gratis prøveadgang til kan fås hos Systime)




Flip your classroom af Jonathan Bergman og Aaron Sams 





E-tivities af Gilly Salmon



Web2,0: How-to for educators af Gwen Solomon og Lynne Schrum




Web2,0: New tools, new schools af Gwen Solomon og Lynne Schrum

fredag den 13. september 2013

Fælles notater med Google Docs

Når man arbejder lektieinkluderende, som jeg gør, så er hurtige kursister altid en udfordring. Som lærer skal man differentiere ekstremt meget, eller også skal man have nogle ekstraopgaver i baghånden, som de hurtige kan lave. Dog skal ekstraopgaverne også være meningsfyldte. Jeg kan udmærket forstå, at man ikke gider at lave ekstra grammatik hver eneste dag.

I dag brugte jeg Google Docs på den måde, at de hurtige kursister skulle arbejde på nogle fælles notater. I kan se dokumentet her. Umiddelbart synes jeg, at det giver god mening, at arbejde på denne måde. De hurtige kursister arbejder på et dokument, som vi bruger bagefter. Det er ikke bare ekstraopgaver, som bliver lagt ned i tasken. Tilmed kan de lidt langsommere kursister også få glæde af arbejdet. Win win, synes jeg :-)





Nu vil jeg efter en hård uge med både undervisning og instruktør-tjans på web2-beviset holde weekend. God weekend til jer alle!!

tirsdag den 10. september 2013

Lav simple lydoptagelser med Vocaroo

Vocaroo er en tjeneste på nettet, som giver dig mulighed for at lave lydoptagelser på en meget simpel måde. Tjenesten giver ikke mulighed for at samarbejde på samme måde som web2-tjenesterne - derfor er den nok heller ikke med på web2-beviset - men den er bare så simpel, at den er værd at stifte bekendtskab med. Man går stort set bare ind på hjemmesiden, trykker start, siger noget, trykker stop og gemmer. Så har man en lydoptagelse...

På EMU har jeg fundet denne vejledning




Man kan distribuere lydoptagelsen enten ved at sende et link eller ved at sende til den til en email. I kan lytte til min prøve her

Jeg forestiller mig, at tjenesten er god at bruge på dansk g-niveau, hvor kursisterne til eksamen skal vise, at de kan læse op. De kan i løbet af året optage deres egen oplæsning. Derudover må den være god til fremmedsprog, hvor man især har brug for at træne den mundtlige udtale.

søndag den 8. september 2013

Ideer til Screencast-O-Matic

Et af de bedste programmer, jeg er stødt på, er uden tvivl Screencast-O-Matic, som kan optage din skærm. Jeg bruger dagligt programmet til at optage videoer med korte læreroplæg eller give feedback på afleveringer. I starten skal man virkelig overvinde sig selv, for det er frygteligt at høre sig selv... Jeg er absolut ikke den medfødte kommentator, eftersom jeg taler alt for hurtigt, og når jeg så laver disse videoer, så går jeg i total slowmotion. Dog har jeg bestemt mig for at lægge alle disse overvejelser på hylden. Mine videoer er langt fra perfekte, men det forventer jeg heller ikke, at kursisternes er.

Jeg forestiller mig, at tjenesten har særlige kvaliteter i forhold til fjernundervisning. Her er nogle ideer til, hvordan man kan bruge Screencast-O-Matic i sin undervisning.


1. Man kan lav et læreroplæg, som indtales på video. I baggrunden kan man have et notatark eller et slideshow, som enten er lavet med Power Point eller Prezi. Sådan en video stemmer godt overens med tankerne bag The Flipped Classroom. Kursisterne skal se videoen hjemme, hvorefter de arbejder med det på klassen.
2. Kursisterne kan også selv lave oplæg, som indtales på video. I engelsk optog nogle af mine kursister en video, hvor de lagde lyd til et slideshow lavet i Prezi. Det kunne være et alternativ til en almindelig fremlæggelse.
3. Man kan lave en video, hvor man fremlægger en eksemplarisk tekstanalyse. I baggrunden kan man have den tekst, som man analyserer, og man kan således fremdrage eksempler fra teksten
4. En af mine dygtige kolleger foreslog, at programmet kan bruges til at lave en gennemgang af en skriftlig aflevering. Man kan såledeslave en video, hvor man gennemgår, hvad kursisterne skal gøre i denne aflevering. Så er man fri for at gentage de samme spørgsmål, jo tættere på afleveringsfristen man kommer.
5. Jeg bruger programmet til at give feedback på stile. Jeg lægger stilen i baggrunden, og så indtaler jeg min feedback, mens jeg viser eksempler i selve stilen. Det fungerer meget bedre for mig end den traditionelle feedback, hvor man skriver nogle linjer til sidst.
6. I fremmedsprog kan  man bruge programmet til at vise, hvordan man udtaler ordene. To af mine super dygtige kolleger, som underviser ordblinde i engelsk, har simpelthen lavet videoer til en bog for at gennemgå lyde og principper.
7. Man kan få kursisterne til at lave en video, hvor de gennemgår figurer eller tabeller. Jeg forestiller mig, at det kunne være en god øvelse i matematik, hvis kursisterne skal lægge lyd til Geogebra.
8. Kursisterne kan lave en alternativ gennemgang af nogle arbejdsspørgsmål på den måde at de indtaler svarene på video
9. Kursisterne kan lave en anderledes aflevering. I stedet for at lave en skriftlig anmeldelse, så kan de indtale den på video.


Jeg er så begejstret for Screencast-O-Matic, at jeg ikke har undersøgt andre lignende tjenester på markedet. Måske jeg skal afprøve andre tjenester blot for ar udvide min horisont lidt :-)



Min gennemgang af basal sætningsanalyse

torsdag den 5. september 2013

Padlet

I denne uge har vi igen arbejdet med Padlet på mit FED-danskhold. I sidste uge lavede vi en skriveøvelse på en væg i Padlet, hvilket fungerede rigtig godt. Opgaven kan I se herI dag skulle kursisterne så selv lave en væg, hvor formålet var at karakterisere L.O.C. Min intention var, at de skulle lave en grundig personkarakteristik, fordi jeg ofte oplever, at de springer let hen over denne analysedel.

I kan se et eksempel på en væg her:







Artiklen, som vi brugte til arbejdet, kan I læse her

Jeg synes, at mange kursister fik arbejdet rigtig godt med opgaven. Mange fik lavet god informationssøgning på nettet/i artiklen, og de fik brugt deres kreative side. Den største gevinst er dog helt sikkert, at mange fik træning i at skrive og formulere sig. Jeg har ofte problemer med at få kursisterne til at skrive nok i hverdagen, hvilket Padlet er et glimrende redskab til. Der er dog også nogle ulemper ved at arbejde med Padlet. Tjenesten er en af mine favoritter, fordi den er så simpel, men det kan også blive en ulempe. Mange af kursisterne ønsker flere muligheder i forhold til skrift og layout, og det kan være et problem at arbejde uden login (hvis ikke man logger ind, skal man huske at skrive url-adressen ned, så ikke væggen pludselig bliver væk). 

Padlet er dog stadig en af mine foretrukne web2-tjenester, fordi den er så let at gå til. Kursisterne kan på nul komma fem navigere rundt med billeder, videofilm og tekst :-)


mandag den 2. september 2013

Muligheder med Mindmup

Jeg har i et tidligere indlæg beskrevet min begejstring for www.mindmup.com. Som forventet var det også et af de programmer, som mange af lærerne på web2-beviset var begejstrede for. Min begejstring blev ikke mindre, da jeg havde en kursist, som helt uopfordret gik i gang med at bruge tjenesten til at lave en mindmap over hendes skriftlige aflevering - en filmanmeldelse. Hun har tidligere brugt programmet meget, og jeg fik at se, hvor let det er at anvende i praksis:

Jeg fik lov at fremvise hendes mindmap, og I kan se den her:


For at gå direkte til billedet, så tryk her

Jeg har desuden fundet ud af, at Mindmup kan forbindes med Google-drev, og således kan jeg nu oprette mindmaps ved blot at gå ind på mit drev i Google. Flere kan desuden arbejde på samme mindmap. Smart :-)